Latvijā atcelts ārkārtējās situācijas režīms. Kādi ierobežojumi paliek spēkā

© Sputnik / Sergey MelkonovПересечение улиц Калькю, Бульвара Аспазияс, Бульвара Зигфрида Анны Мейровица и площади памятника Свободы
Пересечение улиц Калькю, Бульвара Аспазияс, Бульвара Зигфрида Анны Мейровица и площади памятника Свободы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā beidzies ārkārtējās situācijas režīms, taču ekonomiskie atbalsta pasākumi un daži "karantīnas" perioda noteikumi paliek spēkā esoši.

RĪGA, 10. jūnijs – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Šodien Latvijā noslēdzies ārkārtējās situācijas režīms, kurš ilga teju trīs mēnešus Covid-19 pandēmijas dēļ. Tomēr virkne ierobežojumu tā saucamajā pārejas periodā joprojām paliek spēkā.

Daži likumi, kurus pagājušajā nedēļā pieņēma Saeima, savukārt vakar pasludināja prezidents, regulē privātpersonu uzvedības un organizāciju darba kārtību no ārkārtējās situācijas režīma beigu brīža līdz pilnīgam Covid-19 draudu zudumam. Tie stājas spēkā šodien.

Тестирование на COVID-19  - Sputnik Latvija
Līdz jūnija beigām Covid-19 testu iespējams veikt bez maksas

Tā, likums par Covid-19 izplatības seku novēršanu paredz to, kā valsts grasās pārvarēt krīzes sekas. Šeit ir iekļauti tautsaimniecības atbalsta mehānismi un izdevumi, kas ir saistīti ar Covid-19 izplatības ierobežošanu un ir vērsti uz ekonomiskās situācijas uzlabošanu valstī. Šī likumprojekta izskatīšanas gaitā pagājušajā nedēļā deputāti panāca virkni kompromisu parlamentārās kontroles saglabāšanas jautājumā pār valdības darbu un varas ierobežošanu atsevišķās ministrijā un pat atsevišķu ministru varas ierobežošanu. Tā, daudzus finanšu atbalsta pasākumus un izdevumus, kas tiks veikti, nāksies saskaņot Saeimas Budžeta un finanšu komisijā.

Likuma spēkā esamības laikā (tā termiņš netiek atrunāts) Ministru kabinets, novērtējot ekonomisko situāciju valstī, būs tiesīgs noteikt īpaša nodokļu maksātāju atbalsta kritērijus un piemērot tiem pasākumus, kuru darbību ietekmējusi koronavīrusa pandēmija. Likumā paredzēts saglabāt tādus atbalsta pasākumus, kā nodokļu samaksas termiņa pagarinājums un dīkstāves pabalsta izmaksāšana līdzšinējā apmērā (opozīcijas mēģinājums noteikt minimālo dīkstāves pabalstu 300 eiro apmērā ar valdošā vairākuma balsīm tika noraidīts).

Taču Saeimā tika pieņemts lēmums ieviest vēl vienu atbalsta veidu – pabalstu jaunajiem speciālistiem. Uz to drīkst cerēt personas, kuras laikā līdz vienam gadam pirms ārkārtējās situācijas sākumam pabeiguši studijas augstskolā vai koledžā, bet saņēma bezdarbnieka statusu ārkārtējās situācijas laikā vai trīs mēnešu laikā pēc tās beigām. Saskaņā ar likumu, pabalstu jaunajiem speciālistiem plānots izmaksāt pirmo divu mēnešu laikā 500 eiro apmērā, divu sekojošo mēnešu laikā – 375 eiro. Pabalsts tiek izmaksāts līdz brīdim, kad persona zaudē bezdarbnieka statusu. Taču ne ilgāk par četriem mēnešiem vai līdz 2020. gada beigām.

Сезонный рост заболеваемости гриппом и ОРВИ в России - Sputnik Latvija
Mirstības ziņā Covid-19 ir panācis gripu: ko slēpj ārsti

Tāpat šis likums ļauj uzņēmumiem, kurus ietekmējusi koronavīrusa epidēmija, samazināt darbiniekiem algu dīkstāves periodā.

Likumā ir saglabāta norma, kas ļauj pārdot alkoholiskos dzērienus Internetā. Tiek atcelts aizliegums spēļu zāļu darbībai.

Līdz 2020. gada beigām uzņēmumiem ir iespēja vērsties pēc atbalsts valsts fondā "Altum" (pēc jau saņemto vai plānoto banku kredītu garantijām). Uzņēmējiem saglabāta iespēja neveikt ienākumu nodokļa avansa maksājumus, saglabāta arī norma, kas paredz paātrinātu uzņēmuma pārmaksātā pievienotās vērtības nodokļa atmaksu. Nodokļu samaksas termiņu var pagarināt Valsts ieņēmumu dienestā uz laiku līdz trīs gadiem, iesniedzot pieteikumu līdz šī gada beigām. Pagarinot nodokļu samaksas termiņu VID neaprēķinās kavējuma naudu un sodu par kavējuma laiku.

Līdz šī gada beigām uzņēmumi, kuri strādā transporta pārvadājumu nozarē, ir tiesīgi maksāt tikai 50% transporta nodokļa par viņiem piederošiem kravas automobiļiem, atlikušo daļu – kopā ar nodokli nākamgad.

Publisko pasākumu, pulcēšanās un gājienu rīkotāji ir tiesīgi rīkot savus pasākumus, tomēr, iesniedzot rīkošanas pieteikumu, viņiem būs jānorāda, kādus epidemioloģiskās aizsardzības pasākumus viņi nodrošinās dalībniekiem. Līdz jūnija beigām masveida pasākumos iekštelpās drīkst pulcēties līdz 100 cilvēkiem, ārpustelpās – līdz 300 cilvēkiem. Pie tam katram cilvēkam rīkotājiem ir jāparedz vismaz četru kvadrātmetru platība. No 1. līdz 31. jūlijam iekštelpās, kuru platība ir mazāka 1000 kvadrātmetriem, vienlaikus nedrīkst pulcēties vairāk par 100 cilvēkiem, lielākā platībā – līdz 500 cilvēkiem.

Девушки в торговом центре после облегчения карантинных мер в Бельгии  - Sputnik Latvija
Latvijas galvenais infektologs pastāstīja, kur ir lielākais risks inficēties ar Covid-19

Attiecībā uz noteikumiem priekš iedzīvotājiem: viņiem joprojām ir jāievēro 2 metru sociālā distance, izņemot ģimenes locekļus, bērnus (bērnudārzos vai vasaras nometnēs), uzņēmumu un organizāciju darbinieku darba laikā, kā arī personas sporta, deju un aktiermākslas nodarbību laikā. Turklāt saglabājas prasība regulāri mazgāt un dezinficēt rokas.

Līdz šī gada beigām privātpersonām ir iespēja atlikt nekustamā īpašuma nodokļa samaksu par 2020. gadu.

Ievērojamam cilvēku skaitam ir tiesības līdz šī gada beigām veikt bezmaksas Covid-19 testu. Pieteikties testam drīkst piezvanot uz speciālu tālruni, taču Veselības ministrija iesaka sākumā sazināties ar ģimenes ārstu, kurš sniegs konsultāciju par iespējamo ārstēšanos un nosūtīs uz analīzēm.

Neraugoties uz ārkārtējās situācijas režīma atcelšanu, sabiedriskajā transportā joprojām paliek spēkā prasība obligāti piesegt degunu un muti – tā iemesla dēļ, ka ievērot divu metru distanci sabiedriskajā transportā ir neiespējami.

No 10. jūnija ievērojami tiek mīkstināti ierobežojošie pasākumi kafejnīcām un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem. Tagad pie viena galda iekštelpās drīkst atrasties līdz 4 cilvēkiem, ārpustelpās – līdz 8 cilvēkiem. Divu metru distance starp apmeklētājiem nav nepieciešama. Taču katram apmeklētājam ir jābūt paredzētai 4 kvadrātmetru platībai. Iestādes drīkst strādāt līdz plkst. 2:00, savukārt atvērties ne agrāk par plkst. 6:30.

Тестирование проб на коронавирус - Sputnik Latvija
Latvijā palielinājies Covid-19 inficēšanās gadījumu skaits

No 10. jūnija Latvijā tiek atļauti tūrisma braucieni uz citām valstīm. Ierodoties Latvijā nav jāievēro 14 dienu pašizolācija, ja cilvēks ieradies no valsts, kur Covid-19 saslimstība nepārsniedz 15 gadījumus uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Šo valstu sarakstu iespējams atrast Slimību profilakses un kontroles centrā vai arī uzzināt pie tūrisma operatora, kādas valstis ir ceļošanai pieejamas.

Saeima pieņēmusi lēmumu, ka likums būs spēkā tika ilgi, cik būs nepieciešams pilnai epidemioloģiskās situācijas stabilizācijai. Ne retāk kā reizi trijos mēnešos Ministru kabinetam būs jāsniedz Saeimai ziņojums par situāciju valstī. Valdība sola regulāri pārskatīt saglabātos epidemioloģiskās drošības pasākumus to mīkstināšanas nolūkos, tomēr lēmums būs atkarīgs no saslimstības dinamikas.

Ziņu lente
0