Ekoloģiska katastrofa: Latvijas upēs masveidā mirst zivis

© Sergey MelkonovРека Вента протекает через Кулдигу.
Река Вента протекает через Кулдигу. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālisti saista zivju bojāeju ar kaut kādu ķimikāliju nokļūšanu ūdenī, kas tiek izmantotas lauksaimniecībā.

RĪGA, 9. jūnijs – Sputnik. Krustpils novada Neretas un Odzes upēs masveidā bojā gājušas zivis. Valsts vides dienesta inspektori saista to ar kādas no šīm upēm piesārņošanu. Speciālisti vei ūdens paraugu izpēti, lai noteiktu precīzu iemeslu, raksta Lsm.lv.

Valsts vides dienesta Daugavpils reģionālās vides pārvaldes inspektori, izpētot Neretas un Odzes upes Krustpils novadā, atklājuši, ka vienlaikus bojā gājuši vairāki zivju veidi, tai skaitā raudas un pliči. Zivju bojāejai uzmanību pievērsuši arī vietējie iedzīvotāji.

"Otrdien vakarā jau redzēju, bet nepievērsu tam lielu uzmanību lielu. Kad piektdien atbraucu, gribēju ielīst upē nopeldēties. Tad paskatījos, ka peldēties vairs nevar, jo bija pilns ar zivīm," pastāstīja kāds vietējais iedzīvotājs.

Река Мемеле в городе Бауска - Sputnik Latvija
"Peldas paši savās fekālijās": notekūdeņi nesuši netīrumus Krievupē

Informāciju par zivju bojāeju Valsts vides dienesta speciālisti saņēma piektdienas vakarā, un jau sestdien ar kolēģiem no Krustpils novada tika uzsākta abu upju pārbaude.

"Visticamāk, tas varētu būt saistīts ar kaut kādu līdzekļu izmantošanu lauksaimniecības zemju miglošanā. Taču tiks izskatīti visi iespējamie iemesli, tādēļ mēs veicam atkārtotas analīzes un nodosim tās akreditētai laboratorijai," paziņoja Guna Novika, Valsts vides dienesta Daugavpils reģionālās vides pārvaldes pārstāve.

Pašlaik jauni zivju bojāejas gadījumi netiek reģistrēti – jaunākās ūdens analīzes bijušas labas, taču iedzīvotājus pagaidām aicina neizmantot upes ūdeni.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka katru gadu "Rīgas ūdens" ieplūdina Daugavā vairāk nekā divus miljonus kubikmetru neattīrītu notekūdeņu.

Kad galvaspilsētas kanalizācijas sistēmas applūdina lietavas, savukārt attīrīšanas iekārtas nespēj uzņemt tik lielu ūdens apjomu, tiek atvērti avārijas vārsti. Tādējādi notekūdeņi tiek atšķaidīti ar lietus ūdeni, bet atkritumus nekas neaizkavē.

Ziņu lente
0