"Runāju krieviski un neslēpju to": žurnālists pastāstīja, kā atrisināt valodu jautājumu

© Sputnik / Евгений АшихминУчебники русского языка
Учебники русского языка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraiņu žurnālists Dmitrijs Gordons nosauca nosacījumu, pie kura Latvija beidzot varēs atrisināt strīdu starp krievu un latviešu valodu.

RĪGA, 7. jūnijs – Sputnik. Radio Baltkom raidījumā "Abonents pieejams" ukraiņu žurnālists Dmitrijs Gordons nosauca "vienkāršu" nosacījumu, kurš garantē, ka Latvija spēs atrisināt valodu jautājumu. Un šis nosacījums ir uzplaukums.

Runāju krieviski

Pēc žurnālista sacītā, kad Latvija kļūs tikpat plaukstoša kā Šveice, problēma atrisināsies pati no sevis. Jo Šveicē mierīgi sadzīvo četras oficiālās valodas – itāļu, vācu, retoromāņu un franču valoda.

Tādēļ pagaidām Latvijai ir jāraizējas par to, kā pārtapt plaukstošā valstī. Un, kad valsts tiks ar to galā, varasiestādes spēs izlemt, kādai valodai būt oficiālai un kādai nē.

Pats Gordons pateica, ka viņš brīvi runā gan krieviski, gan ukraiņu valodā. Taču ikdienā tomēr sarunājas krieviski. Arī Ukrainas televīzijas raidījumos runā krieviski un izlaiž Ukrainā krievvalodīgu avīzi, kura ir ļoti populāra. Turklāt neizjūt nekādas problēmas šajā sakarā.

"Brīvi runāju ukraiņu valodā, brīvi runāju krieviski. Ikdienā runāju krieviski – to nekad neesmu slēpis un neslēpju. Neviens nekad man nav pateicis: "Runājiet tikai ukraiņu valodā"," padalījās Gordons.

Valodas jautājumus Ukrainā

Atgādināsim, ka Ukrainā ukraiņu valoda ir vienīgā oficiālā valoda kopš 2015. gada. Savukārt 2020. gadā spēkā stājies likums "Par pilnu vispārējo vidējo izglītību", kurš ļauj būtiski samazināt mācību apjomu skolās nacionālo mazākumtautību valodās, tai skaitā krievu valodā.

Мужчина с чемоданом - Sputnik Latvija
Bez krievu valodas – tikai uz Īriju: latvietis sūdzas par darba trūkumu

Valodas likumu asi kritizēja Ukrainas opozīcija un Krievija. pēc Krievijas pastāvīgā pārstāvja EDSO Aleksandra Lukaševiča sacītā, ukraiņus de facto iedalījuši ukraiņu valodā runājošajos un "atstumtajos", kuru iespējas mācīties, ārstēties un izmantot citus sociālos pakalpojumus tiks būtiski ierobežotas.

Ukrainas Ārlietu ministrija nosūtīja likumu uz ekspertīzi Venēcijas komisijai. Par tās galveno secinājumu kļuva tas, ka Ukrainas varasiestādēm ir jācenšas panākt līdzsvars valodas politikā, lai valodas problēma nekļūst par starpetniskās spriedzes avotu valstī.

Saskaņā ar 2001. gada tautas skaitīšanas oficiālajiem datiem, krievu valodu par dzimto nosaukuši vairāk nekā 14 miljoni Ukrainas pilsoņu, jeb 29,6% valsts iedzīvotāju. Saskaņā ar 2004. gadā Kijevas starptautiskā socioloģijas institūta aptaujas datiem, krievu valodu ikdienā lieto 43-46% Ukrainas iedzīvotāju.

Krievu valoda pasaulē

UNESCO - Sputnik Latvija
Krievija aicina UNESCO novērtēt situāciju valodu jomā Latvijā un Ukrainā

Krievu valoda ir viena no lielākajām pasaules valodām. Runājošo skaita ziņā krievu valoda ieņem sesto vietu pasaulē, savukārt izplatības ziņā – astoto. Lietojuma ziņā Internetā krievu valoda ieņem otro vietu.

Tā ir viena no vistulkojamākajām valodām pasaulē: starp valodām, kurās tiek tulkots vairums grāmatu, krievu valoda ieņem septīto vietu, savukārt starp valodām, no kurām visbiežāk tulko – ceturtajā.

Krievu valodai ir valsts un oficiālās valodas statuss Krievijā un Baltkrievijā, iestāžu oficiālās valodas statuss – Kazahstānā, Kirgizstānā un citās valstīs.

Ziņu lente
0