Latvijā atļauts pasūtīt zāles ar piegādi uz mājām: kā tas darbojas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zāļu piegādes pakalpojums uz mājām ir paredzēts galvenokārt cilvēkiem, kuri Covid-19 dēļ ir spiesti atrasties stingrā izolācijā, karantīnā vai pašizolācijā.

RĪGA, 1. jūnijs – Sputnik. "Labdien, dzirdēju, ka tagad cilvēki, kuriem kaut kādu iemeslu dēļ ir grūti nokļūt līdz aptiekai, var pasūtīt recepšu zāles ar piegādi uz mājām pa telefonu. Vai tā ir patiesība un kāda ir pasūtīšanas un piegādes kārtība?" uzrakstīja lasītāja avīzes "Segodņa" redakcijai.

Jā, tā tas ir: Saskaņā ar 18. maija Veselības ministrijas rīkojumu Nr. 109 "Par zāļu un medicīnisko ierīču piegādi personai uz dzīvesvietu", ārkārtējās situācijas apstākļos var pasūtīt recepšu zāles un recepšu medicīniskās iekārtas (tai skaitā kompensējamās), piezvanot uz aptieku.

Профилактика гриппа в ВУЗе Владивостока - Sputnik Latvija
Latvijā ļauts pirkt zāles ar piegādi mājās

Veselības ministrijas pārstāve Anna Strapcāne pastāstīja, ka šis pakalpojums galvenokārt ir paredzēts cilvēkiem, kuri Covid-19 dēļ ir spiesti atrasties stingrā izolācijā, karantīnā vai pašizolācijā. Tāpat pakalpojumu drīkst izmantot cilvēki, kuriem ir nepieciešami medikamenti, taču objektīvu iemeslu dēļ viņi nevar nokļūt līdz aptiekai paši un kuriem nav pie kā vērsties, lai viņiem atnes zāles uz mājām.

Lai pasūtītu zāles uz mājām, nepieciešams:

  • lai ārsts izraksta recepti un ievada to elektroniskajā sistēmā E-veselība;
  • jāpiezvana uz jebkuru aptieku;
  • pēc farmaceita/farmaceita asistenta lūguma jānosauc cilvēka vārds un uzvārds, kuram ir paredzētas zāles, piegādes adrese, telefona numurs un personas kods. Atsevišķos gadījumos zvanītāju var palūgt nosaukt arī elektroniskās receptes identifikācijas numuru un e-receptē norādīto recepti izrakstījušā ārsta vārdu, uzvārdu un specializāciju;
  • pasūtījuma noformēšanas laikā farmaceits apspriež ar klientu:

— kādas zāles viņam ir izrakstītas un kādus alternatīvos (lētākus) analogus aptieka viņam var piedāvāt;

— kāda ir zāļu lietošanas, uzglabāšanas un utilizācijas kārtība;

— zāļu piegādes laiks, lai klients kurjera ierašanās brīdī atrastos mājās, kā arī apmaksas kārtību.

В цехе по упаковке таблеток - Sputnik Latvija
Burts "K": pacientam lika apmaksāt kompensējamās zāles

Medikamentus klientam piegādā divos slēgtos un aizzīmogotos iepakojumos. Uz ārējā iepakojuma jābūt norādītiem personas vārdam, uzvārdam un adresei, kurai ir paredzēts pasūtījums, kā arī viņa kontakttālrunis. Norāde "nepieciešama papildus identificēšana" tiek likta gadījumos, ja tiek piegādātas narkotiskās vai psihotropās vielas. Tas nozīmē, ka cilvēkam ir jānosauc aptiekas darbiniekam/pārstāvim, kurš piegādājis zāles, savu personas kodu.

Iekšējā iepakojumā tiek norādīta sekojoša informācija:

— zāļu saņēmēja vārds, uzvārds, personas kods un adrese;

— aptiekas nosaukums, adrese un darba laiks;

— kontaktpersonas (aptiekas pārstāvja) vārds un uzvārds, kā arī telefona numurs, piezvanot pa kuru, var sazināties ar aptiekas darbinieku un pakonsultēties jautājumu gadījumā, kas radušies par piegādātajām zālēm.

— Vai recepšu zāļu piegāde uz mājām ir aptieku pienākums?

— Nē, nav. Aptieka var piedāvāt šādu pakalpojumu, ja tai ir attiecīgi resursi. Noskaidrot, vai šāds pakalpojums tiek sniegts, var pa tālruni, piezvanot uz konkrētu aptieku.

Tāpat Veselības ministrijas rīkojumā ir paredzēts, ka aptiekām, kuras piedāvā medikamentu piegādi uz mājām, ir jāinformē par pakalpojuma sniegšanu Zāļu valsts aģentūra, savukārt aģentūrai jāpublicē šī informācija savā mājaslapā.

Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
"Marodierisms": Latvijas iedzīvotājus šokē zāļu un dezinfekcijas līdzekļu cenu kāpums

— Vai Veselības ministrijas lēmums attiecībā uz recepšu zāļu piegādi uz mājām ir īslaicīgs, kamēr ir spēkā ārkārtējā situācija?

— Jā. Atšķirībā no zālēm, kuras varēja iegādāties bez receptes, tai skaitā Internetā, recepšu zāļu piegāde līdz šim bijusi aizliegta.

Šāds lēmums ir saistīts ar esošo situāciju, jo bija jārod risinājums, lai Covid-19 krīzes apstākļos pacientiem, kuri nevar pamest savas mājas, sniegtu iespēju saņemt dzīvesvietā viņiem nepieciešamās zāles un citas lietas, kas ir nepieciešamas priekš izveseļošanās un/vai veselības uzturēšanas.

— Kurš apmaksā zāļu piegādi – pats pacients, vai tiek paredzēts valsts līdzfinansējums?

— Zāļu piegāde uz mājām ir maksas pakalpojums, valsts līdzfinansējums šajā gadījumā nav paredzēts.

Tiesa, ministrijas rīkojumā tiek skaidrots, ka zāļu piegādes procesam drīkst piesaistīt brīvprātīgos.

Ziņu lente
0