Latvijā ļauts pirkt zāles ar piegādi mājās

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasПрофилактика гриппа в ВУЗе Владивостока
Профилактика гриппа в ВУЗе Владивостока - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tagad iespējams tiešsaistē vai pa tālruni no aptiekas pasūtīt farmaceitisko līdzekļu piegādi. Aptiekas darbinieki sniegs konsultācijas par preparātu lietošanu.

RĪGA, 21. maijs — Sputnik. Veselības ministre Ilze Viņķele parakstījusi rīkojumu par farmaceitisko preparātu un medicīnas preču piegādi mājās, vēsta TVNet.

В цехе по упаковке таблеток - Sputnik Latvija
Burts "K": pacientam lika apmaksāt kompensējamās zāles

Šo pakalpojumu var izmantot personas, kam nav iespēju aiziet līdz aptiekai vai palūgt kādam citam apmeklēt aptieku. Ministres lēmums publicēts izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Zāles iespējams pasūtīt pa tālruni vai internetā, ja aptieka nodrošina tādu iespēju. Pasūtītājam jānosauc savs vārds, uzvārds, adrese, tālruņa numurs un cilvēka personas kods (ja zālēm izrakstīta elektroniskā recepte), uz kura vārda izrakstīta recepte.

Lai saņemtu tiesības piegādāt medikamentus, aptiekai jāsniedz informācija Zāļu valsts aģentūrai. Aptiekas darbiniekiem vajadzēs identificēt pakalpojuma saņēmēju, attālināti konsultēt par zāļu lietošanu. Turklāt vajadzēs nodrošināt iespēju piegādāt preparātu, nesabojājot to pa ceļam, un ievērot visus ar Covid-19 pandēmiju saistītos drošības pasākumus.

Ar piegādi var nodarboties farmaceits, farmaceita palīgs, kā arī kurjers, brīvprātīgo organizāciju pārstāvis vai sociālais  darbinies,

Narkotiskas un psihotropas vielas varēs piegādāt tikai aptiekas vai tās filiāles darbinieks – farmaceits vai farmaceita palīgs.

Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
"Marodierisms": Latvijas iedzīvotājus šokē zāļu un dezinfekcijas līdzekļu cenu kāpums

Iepriekš Latvijā cilvēks, kurš kaut kādu iemeslu dēļ nevarēja iziet no mājām, varēja palūgt kādu iegādāties viņa vajadzībām recepšu medikamentus, ja šis cilvēks var nosaukt elektroniskās receptes identifikācijas numuru, kas zināms ārstam un pacientam, pacienta vārdu un uzvārdu, kā arī uzrādīt savu personu apliecinošu dokumentu, vai gadījumā, ka slimnieks iepriekš deleģēja elektronisko recepti pirkumam caur e-veselības sistēmu.

Veselības ministrijas darba grupas dati liecina: lai arī aptieku skaits Latvijā ir statistiski liels, tās vēl joprojām pārsvarā koncentrētas ap veselības aprūpes iestādēm un lielpilsētās.

Gribētos cerēt, ka zāļu piegāde mājās ļaus daļēji atrisināt medikamentu pieejamības problēmu.

Ziņu lente
0