Miera svētki un drošības pasākumi: kā Rīga atzīmē Uzvaras dienu pandēmijas apstākļos

© Sputnik / Sergey MelkonovМаргарита Драгиле возлагает цветы у памятника Освободителям в Риге 9 мая
Маргарита Драгиле возлагает цветы у памятника Освободителям в Риге 9 мая - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā Uzvaras dienā izskatās laukums pie pieminekļa Atbrīvotājiem ārkārtējās situācijas apstākļos un kāpēc šī nacisma sakāves jubileja paliks atmiņā uz ilgiem laikiem.

RĪGA, 9. maijs – Sputnik. Lai arī no masveida pasākumiem koronavīrusa pandēmijas dēļ nācās atteikties, Latvijas iedzīvotāji vienalga atzīmē Uzvaras jubileju – privātā kārtībā.

Kopš paša rīta pie pieminekļa Atbrīvotājiem nāk cilvēki un noliek ziedus. Laukumā ir uzstādīti plakāti, kuri atgādina par sociālo distanci, un cilvēki to ievēro. Taču maskas nav uzvilcis gandrīz neviens.

© Sputnik / Sergey MelkonovPlakāts ar informāciju par nepieciešamību ievērot sociālo distanci
Miera svētki un drošības pasākumi: kā Rīga atzīmē Uzvaras dienu pandēmijas apstākļos - Sputnik Latvija
Plakāts ar informāciju par nepieciešamību ievērot sociālo distanci

Parasti Uzvaras parkā šajā dienā pulcējās simtiem tūkstošu cilvēku, taču šoreiz viņu ir neierasti maz, vienlaikus laukumā var redzēt 100-150 cilvēkus, daudzi, noliekot ziedus, aiziet.

Latvijas Antinacistiskā komiteja uzstādīja uz paša memoriāla piecu staru zvaigzni ar svecēm, kuras dega visas nakts garumā.

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas Antinacistiskā komiteja uzstādīja pie pieminekļa zvaigzni ar svecēm
Miera svētki un drošības pasākumi: kā Rīga atzīmē Uzvaras dienu pandēmijas apstākļos - Sputnik Latvija
Latvijas Antinacistiskā komiteja uzstādīja pie pieminekļa zvaigzni ar svecēm

Tradicionāli vainagus pie pieminekļa nolika Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas vēstnieki, tiesa, ne visi reizē, bet gan atsevišķi.

Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgēņijs Lukjanovs atzīmēja, ka Uzvaras svētki neatraujami ir saistīti ar gaišām skumjām un kritušo kareivju piemiņu.

"Tie nav kara svētki – tie ir miera svētki. Uzvara aizstāvēja dzīvību un nodrošināja to visiem mums. Mēs par to esam pateicīgi un atzinīgi.

Savukārt pandēmija, vīrusa un viss pārējais – tas viss pāries. Varbūt, paradoksāli, taču tādu svētku sakarā ar šo pandēmiju vēl nekad nav bijis. Kā agrāk teica, pulkstenis sešos vakarā pēc kara mēs vienalga tiksimies un visu izdarīsim, kā nākas," atzīmēja Jevgēņijs Lukjanovs.

Lai gan akcija "Nemirstīgais pulks" šogad lielākoties notiek tiešsaistē, daudzi atnāca pie pieminekļa ar senču-veterāņu portretiem. To cilvēku skaitā bija arī "Nemirstīgā pulka" rīkotāja Latvijā Margarita Dragile, antifašists Josifs Korens, tiesību aizstāve Elizabete Krivcova.

Sarunā ar Sputnik Latvija Margarita Dragile pastāstīja, ka pagaidām ir grūti pateikt, cik cilvēku pievienosies "Nemirstīgajam pulkam" Latvijā, jo nekādi masveida pasākumi nav paredzēti. Taču jau rīt būs redzams, cik skatītāju bija gājiena tiešraidei sociālajos tīklos.

"Entuziasms saglabājas. Šo gadadienu mēs atcerēsimies uz ilgiem laikiem. Es domāju, tie, kas parasti gāja pie pieminekļa, arī šodien atnāks. Vienkārši mums nebūs lielu svētku, bet gan katru minūti būs klusuma brīdis," atzīmēja Dragile.

© Sputnik / Sergey Melkonov"Nemirstīgā pulka" rīkotāja Latvijā Margarita Dragile
Miera svētki un drošības pasākumi: kā Rīga atzīmē Uzvaras dienu pandēmijas apstākļos - Sputnik Latvija
"Nemirstīgā pulka" rīkotāja Latvijā Margarita Dragile

Viņa atnāca pie pieminekļa Atbrīvotājiem ar savas blokādē dzīvojušās vecmātes Irinas portretu. Tieši no viņas Margarita Dragile uzzināja visvairāk par karu un 1941. gada baiso ziemu Ļeņingradā. Atmiņā palika tas, ka mājās vienmēr bija makaroni un griķi, kurus nedrīkstēja aiztikt, savukārt vecmāte centās nodot citiem ģimenes locekļiem rūpīgu attieksmi pret ēdienu.

Margarita Dragile uzskata, ka Uzvaras diena Latvijā – tie ir vienojoši svētki.

"Es domāju, ka 9. maijs – tā ir diena, kad visi cilvēki, kurus kaut kādā veidā skāris karš, un tas skāra gandrīz katru ģimeni, nāk pie pieminekļa, noliek ziedus un atceras savu radinieku.

Jā, protams, krievu kopiena absolūti nav vienota. Nav kopīga redzējuma. Taču 9. maijs – tie ir vienojoši svētki, un vieno piemiņu par saviem radiem.

Tādēļ, jā, starp cilvēkiem, kuri šeit atnāk, ir zināmi strīdi un ideoloģiskas domstarpības, taču Uzvaras diena – tas ir tas kopīgais, kas mūs vieno! Sveicu svētkos!" sacīja Dragile.

Par godu Uzvaras jubilejai Sputnik Latvija sagatavoja divus speciālos projektus: "Viņi cīnījās par Dzimteni" cikls ir veltīts latviešiem, kas karoja Sarkanā armijas rindās, savukārt projekts "Uzvaras kareivji 1945 - 2020" apvieno Latvijas veterānu atmiņas.

Ziņu lente
0