Nacisma sakāves dienā oficiālā Latvija pagodināja Lestenē kritušo SS leģionāru piemiņu

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр обороны Латвии Артис Пабрикс
Министр обороны Латвии Артис Пабрикс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacisma sakāves jubilejā Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks nolika ziedus pie SS latviešu leģionāru kapiem Lestenē un paziņoja, ka uzvarētāju karā nebija; kādēļ tas pat neizbrīna.

RĪGA, 9. maijs – Sputnik, Jevgēņijs Ļeškovskis. Nacisma sakāves dienā un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienā – 8. maijā – aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Latvijas Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji nolika ziedus Lestenes kapos, kur ir apbedīti Waffen SS latviešu leģionāri. Pabriks atzīmēja, ka, viņaprāt, "nacisma sagrāves dienā uzvarētāju nebija. Otrais pasaules karš iznīcību un postu nesa visām tajā ierautajām nācijām un tautām".

Sarunā ar Sputnik Latvija vēsturnieks Vlads Bogovs atzīmēja, ka viņš nav pārsteigts, ka Latvija pagodina leģionārus uzvaras dienā pār nacismu.

Депутаты Нацблока Рихардс Колс, Райвис Дзинтарс и Янис Иесалниекс - Sputnik Latvija
Politika
"Patiesā vēsture" Orvela stilā: Saeima pieņēma Uzvaras dienu nomelnojošu rezolūciju

"Oficiālā Latvija patiešām uzskata, ka vienīgie Otrā pasaules kara varoņi, kuri tajā "Latvijas vārdā" nolika savas galvas, bija Waffen SS latviešu leģionāri," atzīmēja viņš.

Savukārt Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētāju Miroslavu Mitrofanovu pārsteidz kas cits:

"Tas, ka Latvijas oficiālie pārstāvji 8. maijā nolika ziedus Lestenē, kur atrodas Waffen SS latviešu leģionāru memoriāls ar attiecīgu pieminekli centrā, ir absolūti Latvijas oficiālās politikas un pozīcijas garā Otrā pasaules kara jautājumā.

Pārsteidz tas, ka Latvijā joprojām nekādā veidā nav pārdēvējuši oficiālo atceres dienu 8. maiju – kaut kā "laika gara stilā"."

Mitrofanovs uzskata, ka šāda ziedu nolikšana ir loģiska, jo tiek atzīmēta Otrā pasaules kara upuru piemiņas diena.

"SS leģionāri taču arī, pēc oficiālās Latvijas domām, ir "Otrā pasaules kara upuri un varoņi". Jā, protams, ir absurdi 8. maijā nolikt ziedus Lestenē, taču tādos laikos mums Latvijā nākas tagad dzīvot.

Paradoksāli ir arī tas, ka oficiālā Latvija nekādā veidā īpaši neatzīmēja Starptautisko nacisma sagrāves dienu – un to pamanīja daudzās valstīs. Jo tas tik tiešām ir nepieņemams fakts," uzsvēra Mitrofanovs.

Kā jau rakstīja Sputnik, Latvijas pirmās amatpersonas individuālā kārtībā nolika ziedus un vainagus Brāļu kapos Rīgā, kur atdus dažādu periodu Latvijas kareivji, kuri karoja dažādās frontes pusēs. Plašāk par to, kā notika šī ziedu nolikšana ārkārtējās situācijas apstākļos koronavīrusa dēļ, Sputnik Latvija krievu versijas fotoreportāžā.

Ziņu lente
0