Aptauja: iedzīvotāji netic, ka spēs atrast jaunu darbu Latvijā pēc atlaišanas

CC BY 2.0 / David Stewart / Woman using laptop while holding a cup of coffeeЖенщина пьет кофе во время работы за ноутбуком
Женщина пьет кофе во время работы за ноутбуком - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji skeptiski attiecas pret iespēju atrast jaunu darbu dzimtenē gadījumā, ja pazaudēs to krīzes apstākļu dēļ.

RĪGA, 9. maijs – Sputnik. Saskaņā ar Swedbank Finanšu institūta veikto aptauju, Latvijas iedzīvotāji netic, ka spēs atrast jaunu darbu valstī bezdarba gadījumā, raksta Press.lv.

Vien 27% respondentu uzskata, ka, zaudējot darbu, viņi spēs atrast jaunu darbu Latvijā trīs mēnešu laikā. 2019. gadā analoģiskā jautājumā pārliecību par ātru darba atrašanu pauda 37% respondentu. Pozitīvāk ir noskaņoti pašnodarbinātie (40%), cilvēki ar ienākumiem virs 1000 eiro (40%) un jaunieši (39%).

Солнечные батареи на крыше жилого дома - Sputnik Latvija
Latvijā atrasts ekonomikas sektors, kuru krīze nav iedzinusi bedrē

Vērts atzīmēt, ka jo vecāks ir respondents, jo zemāks ir viņa optimisms. Iemeslu vidū, kuri traucē atrast jaunu darbu, cilvēki sauca nespēju izdomāt, ar ko vēl viņi spētu nodarboties (45%), nepieciešamību atteikties no konkrētas profesijas (41%), apņēmības trūkumu (43%).

Katrs otrais paziņoja, ka nemāk pozicionēt sevi CV un darba pārrunās. Tāpat 79% aptaujāto uzskata, ka spētu pārvērst savu hobiju papildu ienākuma avotā, taču tikai 11% patiešām to dara.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka Latvijas kompānijas turpina kolektīvo atlaišanu. Bezdarbnieku skaits līdz maija sākumam pieauga līdz 72 681 cilvēkam.

Darbiniekus plāno atlaist transporta un noliktavu kompānijas, administratīvās un apkalpojošās organizācijas, uzņēmumi, kuri sniedz tūristu izmitināšanas un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus.

Tāpat atlaišanas plāno vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības, apstrādes rūpniecības, nekustamo īpašumu, atpūtas un izklaides pakalpojumu, mežsaimniecības sektorā u.c.

У здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии За правовую Латвию! - Sputnik Latvija
"Visa padomju tauta strādāja Latvijas labā!" Bordāns saņēma skarbu atbildi no Maskavas

Par kolektīvo atlaišanu paziņojuši arī finanšu un apdrošināšanas un informācijas un komunikāciju pakalpojumu sniegšanas uzņēmumi.

Aprīļa pēdējās dienās notika ievērojams Nodarbinātības valsts aģentūrā kopējā reģistrēto bezdarbnieku skaita kāpums. Vēl 27. aprīlī NVA ziņoja, ka kopš aprīļa sākuma bezdarbnieka statuss ir piešķirts 10 143 valsts iedzīvotājiem, savukārt 30. aprīlī šis skaitlis pieauga līdz 11 154.

Tomēr palielinājies arī NVA reģistrēto vakanču skaits – aprīlī kopumā reģistrētas 4517 jaunas vakances, lai gan 27. aprīlī to skaits sastādīja tikai 3573.

Ziņu lente
0