Latvija var kļūt par pirmo Baltijas valsti ar divlīmeņu tiltu: tieši virs Daugavas

© Foto : RailbalticaВизуализация проекта Rail Baltica
Визуализация проекта Rail Baltica - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ambiciozais Rail Baltica projekts Latvijā var kļūt vēl ambiciozāks: dzelzceļa būvniecības nolūkos pāri Daugavai uzbūvēs divlīmeņu tiltu.

RĪGA, 8. maijs – Sputnik. Daugavas upi Salaspils novadā varētu šķērsot divlīmeņu tilts. Un tas viss Rail Baltica projekta labad, vēsta Mixnews.lv.

Tiek pieļauta arī divu tiltu būvniecība – dzelzceļa un autoceļa tilta, taču visiespējamākais ir divlīmeņu tilta variants, kur divi ceļi atradīsies viens virs otra.

Визуализация проекта Rail Baltica - Sputnik Latvija
Zaiceva: priekš kam Latvijai Rail Baltica, ja pasažieru pārvadājumi 2 gadus būs "miruši"

"RB Rail" reģionālais vadītājs Ģirts Bramanis paskaidroja, ka tika projektēti abi varianti, un tie šobrīd tiek apspriesti ar Latvijas satiksmes ministru Tāli Linkaitu. Un ministrs dod lielāku priekšroku divlīmeņu variantam.

Šo tiltu var sākt būvēt 2023. gadā. Ja tas notiks, Latvija kļūs par pirmo valsti Baltijā, kura varēs palielīties ar šādu konstrukciju.

Taču būvniecība skars dzīvojamās mājas, kuras atrodas Salaspils apkaimē Daugavas krastā. Tur ir tikai trīs mājas, kuras atrodas Rail Baltica ceļā. Viena ir jauna, viena stāv tukša, savukārt ar trešās mājas saimnieci jautājums pagaidām paliek neskaidrs.

Sakarā ar kompensācijām "RB Rail" pagaidām neviens nav vērsies.

Iepriekš ziņots, ka dzelzceļa projekta Rail Baltica vajadzībām posmā no Rīgas lidostas līdz Rīgas Centrālajai stacijai nojauks sešas privātmājas.

Kopumā 86 objekti ar kopējo platību 21,84 hektāri atrodas Rail Baltica stacijas un tās infrastruktūras posmā lidostā "Rīga". Vēl 37 nekustamā īpašuma objekti ar kopējo platību 1,3 hektāri atrodas Rīgas Centrālās stacijas posmā. Visus šos objektus paredzēts atsavināt.

Neskaitot to, posmā no Zolitūdes ielas līdz Rīgas lidostai projekta īstenošanas nolūkos izcirtīs 410 kokus.

Par projektu

Rail Baltica ir Eiropas sliežu standarta dzelzceļa projekts ar Eiropas vilcienu kustības pārvaldes sistēmu, kurš ies no Tallinas cauri Baltijas valstīm līdz Varšavai Polijā. Projektu koordinē AS "RB Rail", savstarpējs Igaunijas, Latvijas un Lietuvas uzņēmums. Trases garums Igaunijā sastādīs 300 kilometrus, Lietuvā – 360 kilometrus, Latvijā – nedaudz vairāk par 300 kilometriem.

Rail Baltica - Sputnik Latvija
Helme: Igaunija būvē tikai projekta Rail Baltica noderīgās daļas, nevis pašu ceļu

Vienošanās par Rail Baltica celtniecību parakstīta 2017. gada 31. janvārī Tallinā Baltijas valstu premjerministru tikšanās laikā. Vienošanās ietver valstu saistības, kuras nepieciešamas dzelzceļu satiksmes izbūvei ar Centrāleiropu.

Tiek gaidīts, ka no 2022. gada sāksies stacijas pārbūve no Latgales priekšpilsētas puses, savukārt no 2024. gada – no centra puses, 2025. gadā veiks apdares darbus. 2022.-2025. gadā būvēs tiltu. Vilcienu kustības uzsākšanai Rail Baltica ir jābūt gatavam 2026. gadā. Tiltu, uzbērumu un Rīgas Centrālās stacijas kompleksu par 430,5 miljoniem eiro uzbūvēs būvfirmu apvienība "Besix ReRe Group", kurā ietilpst beļģu "Besix" un Latvijas SIA "ReRe būve".

Ziņu lente
0