Linkaits pastāstīja par Latvijas jauno ostu pārvaldes modeli: varasiestādes tās piesavinās

© Sputnik / Sergey MelkonovВ порту Лиепаи.
В порту Лиепаи. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas Brīvosta un Liepājas Speciālā ekonomiskā zona var pāriet valsts īpašumā, kā tas iepriekš notika ar Ventspils Brīvostu, padalījās nākotnes redzējumā satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

RĪGA, 7. maijs – Sputnik. Satiksmes ministrs Tālis Linkaits par savas iestādes galveno prioritāti uzskata jauna Latvijas ostu pārvaldes modeļa izveidošanu, vēsta Rus.lsm.lv.

Un galvenais uzdevums šajā posmā ir Rīgas Brīvostas un Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārveidošana valsts kapitālsabiedrībās, kā tas tika izdarīts attiecībā uz Ventspils Brīvostu, pastāstīja žurnālistiem Linkaits.

Pēc viņa sacītā, reformas šajā jomā jau sen ir nobriedušas. Un līdz 1. jūlijam Saeima saņems izskatīšanai attiecīgu likumprojektu. Turklāt ministrs norādīja, ka valdības koalīcijai jau ir izpratne par to, ka pārveidošana notiks.

Ventspils ostas piemērs

Atgādināsim, ka 9. decembrī ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) uz tā saucamā Magņitska likuma pamata ieviesa sankcijas pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kā arī Ventspils brīvostas pārvaldi Ventspils attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Контейнерный терминал в Рижском порту - Sputnik Latvija
Ideoloģiski nepareiza nozare: Latvija iznīcina tranzītu krievu dēļ

Šī iemesla dēļ valdība iniciēja likumprojektu par Rīgas un Ventspils ostu pārņemšanu valsts ziņā un pašvaldību pārstāvju izslēgšanu no minēto ostu valdēm.

Astoņpadsmitajā decembrī Ventspils brīvostas pārvalde un Ventspils osta tika svītrotas no OFAC sankciju saraksta.

Pie tam Ventspils Brīvostas kravu apgrozījums 2020. gada pirmajā ceturksnī samazinājies par 41,7%, līdz 3,724 miljoniem tonnu kravu.

2020. gada pirmajos trīs mēnešos Ventspils ostas termināļos tika iekrauta 2,368 miljoni tonnu lejamkravu (-13,9%), 703 tūkstoši tonnu beramkravu (4,2 reizes mazāk) un 653 tūkstoši tonnu ģenerālo kravu (-0,2%).

Tika ziņots, ka ostas darbu ietekmējusi virkne nelabvēlīgu faktoru: Amerikas sankciju ieviešana, koronavīrusa pandēmija, siltā ziema un energonesēju cenu kritums.

Ziņu lente
0