Bērni zina dažas formulas un vārdus: skolas Latvijā nemāca mācīties

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasУчебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии
Учебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koronavīrusa epidēmija ir parādījusi, ka izglītība Latvijā nav gatava darbam tālmācības formā – jau sākumskolā bērni nav iemācīti mācīties, uzskata Margarita Dragile.

RĪGA, 5. maijs - Sputnik. Mācību procesa pāreja pie tālmācībām koronavīrusa izplatības dēļ uzskatāmi pierādījusi mācību zemo kvalitāti sākumskolā, norādīja pedagoģijas maģistre, Rīgas izglītības centra "Assorti" vadītāja, eksperte izglītības sfērā Margarita Dragile intervijā Maskavas tautieša namam.

День знаний в Рижской средней школе №88. Первоклассник плачет на торжественной линейке - Sputnik Latvija
Kvalitāte klibo: Latvijas iedzīvotāji neapmierināti ar izglītības sistēmu

"Pandēmija atspoguļojusi nopietnas problēmas izglītības sistēmā Latvijā. Jau vairākus gadus šeit runā par pāreju pie kompetenču pieejas, kas par galveno uzskata personīgi orientētas izglītības programmas attīstību un pastāvības apmācības iemaņu veidošanu bērniem. Pāreja pie tiešsaistes formāta ir nodemonstrējusi, ka lielākajai daļai bērnu iemaņas, ko vajadzētu radīt skolai, it īpaši sākumskolai, nav izveidotas," pastāstīja Dragile.

Viņa paskaidroja, ka runa ir par tādām iemaņām, kā iemācīties mācīties, iemācīties plānot, iemācīties saprast uzdevumu.

"Visi skolēni zina noteiktu skaitu matemātisku formulu, vārdus krievu, angļu, latviešu valodā, taču pie tam nav spējīgi mācīties patstāvīgi. Šai prasmei vajadzētu būt galvenajai jebkura vecuma cilvēkam. Diemžēl tā nav izveidota. Neskatoties uz daudzajām runām no augstām tribīnēm un medijos, izglītības sistēma Latvijā ir novecojusi," uzsvēra Dragile.

Pāreja pie tālmācības koronavīrusa dēļ skolām bija smaga, šī izglītības formāta efektivitāte Latvijā ir apšaubāma, uzskata eksperte.

"Mēs redzam, ka ir gandrīz neiespējami kontrolēt tiešsaistes izglītību... Manuprāt, pandēmija parādīja, ka izglītība Latvijā izrādījusies absolūti negatava darbam jaunajā formā. Nedēļas laikā pedagogi bija spiesti sastādīt tālmācības programmu. Pieaugušiem un cienījama vecuma cilvēkiem (pirms dažiem gadiem veiktie pētījumi parādīja, ka pedagogu vidējais vecums Latvijā pārsniedz 50 gadus) šis periods sagādāja grūtības. Tiešsaistes izglītība nopietni atšķiras no tradicionālās izglītības, un diemžēl nebūt ne visi pedagogi izrādījās gatavi darbam tādos apstākļos," konstatēja Dragile.

Первоклассники на первом уроке - Sputnik Latvija
"Mūsu bērni ir aprobežoti": bērnu vecāki salīdzināja izglītību Latvijā un Krievijā

Viņa piebilda, ka vecāki jau agrāk ir izņēmuši bērnus no latviešu skolām un reģistrējuši viņus skolās Krievijā, kur mācības tiešsaistē jau ir izstrādātas, viss ir skaidrs un nekas jauns nav jāizdomā.

Latvijas valdība plānveidīgi izspiež krievu valodu no izglītības. Reforma paredz vidējās izglītības pilnu pāreju pie mācībām latviešu valodā līdz 2021./22. mācību gadam. Eksperti jau brīdināja, ka mācību likvidācija mazākumtautību valodās pasliktinās izglītības kvalitāti Latvijā.

Krievija jau vairākkārt ir norādījusi, ka šāds solis neatbilst Latvijas starptautiskajām saistībām cilvēktiesību jomā. Maskava sola darīt visu iespējamo, lai panāktu krievvalodīgo tiesību ievērošanu uz izglītību dzimtajā valodā.

Ziņu lente
0