Lai pelna parāda atmaksai: Bondaru neatsauks no posteņa Saeimas Budžeta komisijā

© Sputnik / Sergey MelkonovГости вернисажа - политик Мартиньш Бондарс с супругой – художницей Иевой Бондаре.
Гости вернисажа - политик Мартиньш Бондарс с супругой – художницей Иевой Бондаре. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mārtiņam Bondaram līdz ar bijušajiem "Latvijas Krājbankas" valdes locekļiem ir jāsamaksā 15 miljoni eiro; 2008. gadā viņi izsniedza kredītus ar Krājbankas bijušo īpašnieku saistītajām firmām, un tiesa atzina, ka valdes locekļi nav saimniekojuši pietiekami atbildīgi.

RĪGA, 5. maijs — Sputnik. Apvienība "Attīstībai/Par!" neplāno atsaukt Mārtiņu Bondaru no Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētāja posteņa pēc Latvijas Augstākās tiesas lēmuma "Latvijas Krājbankas" lietā, informēja "Attīstībai/Par!" frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts, vēsta LSM.

Депутат Сейма Мартиньш Бондарс с супругой Иевой - Sputnik Latvija
Politika
Ļubova Švecova pauž interesi par Bondara dāvanām sievai

Saeimas deputātam Mārtiņam Bondaram līdz ar sešiem citiem bijušajiem "Latvijas Krājbankas" valdes locekļiem ir jāsamaksā 15 miljoni eiro, ko no viņiem pieprasa maksātnespējas administrators "KPMG Baltics". Šādu lēmumu Augstākā tiesa pieņēma aprīļa beigās. Tā atteicās sākt kasācijas tiesvedību un atzina, ka bankas valdes locekļi nav saimniekojuši pietiekami apzinīgi.

Pēc tam Bondars saskārās ar kārtējo kritikas vilni un atkal izskanēja uzskats, ka cilvēkam ar tādu pagātni nav vietas politikā. Tomēr partija neuzskata, ka Bondaru vajadzētu atstādināt no darba Saeimā un komisijā.

"Bondars ir bijis finanšu sektora kapitālā remonta līderis Saeimā. Es gribētu viņam dot iespēju turpināt šo darbu. Tā ir arī viņa izvēle. Es domāju, ka ir jādod šī iespēja, ņemot vērā, ka viņš, cik likums to prasīs, vai līdz mūža galam turpinās maksāt šos zaudējumus, ko tiesa ir piespriedusi," paskaidroja Pavļuts.

Atgādināsim, ka "Krājbankas" krahs notika 2011. gada beigās. Novembrī tika konstatēts iztrūkums 100 milj. latu (142 milj. eiro) apmērā. FKTK bloķēja bankas operācijas, un 23. decembrī Rīgas apgabaltiesa pasludināja banku par maksātnespējīgu.

Lielbritānijas tiesa atzina, ka uzņēmējs Vladimirs Antonovs vainīgs par zaudējumu radīšanu bankas klientiem. Uzņēmējs izvairījās no tiesas sēdēm, tāpēc viņam piespriests cietumsods Lielbritānijā.

Būdams "Latvijas Krājbanka" vadītāja postenī, Bondars pieņēma lēmumu izsniegt aizdevumu, iespējams, viltotām firmām, kas saistītas ar bankas akcionāru Vladimiru Antonovu.

Мартиньшс Бондарс, лидер списка Латвийское объединение регионов/«Для развития Латвии» - Sputnik Latvija
Mārtiņš Bondars nevēlas dzīvot par minimālo algu

2013. gadā, 2 gadus pēc "Krājbankas" kraha Mārtiņš Bondars pārskaitīja dzīvesbiedrei 280 tūkstošus dolāru. Vēl divus gadus vēlāk bankas maksātnespējas administrators vērsās tiesā ar prasību piedzīt no Bondara parādus kreditoriem. Ja viņa rīcībā būtu bijuši 280 tūkstoši dolāru, Bondars, iespējams, būtu tos zaudējis, taču uz dāvanām konfiskācija nav attiecināma.

Patlaban Mārtiņa Bondara īpašumi un konti ir arestēti tiesas lēmuma izpildes garantijai par 15 milj. eiro piedziņu no viņa un vēl 6 bijušajiem bankas valdes locekļiem. Deputāts stāsta, ka ik mēnesi no viņa algas tiek ieturēti aptuveni 2 tūkstoši eiro, tātad no deputāta algas viņam paliek apmēram 900 eiro.

Ziņu lente
0