Pretinieks nomirs aiz smiekliem: sociālie tīkli meklē aizbēgušo dronu

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasМультикоптер (беспилотник) в небе
Мультикоптер (беспилотник) в небе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pazudušā drona dēļ, kurš, iespējams, vēl joprojām nekontrolēts lido virs Latvijas, slēgta Rīgas lidostas gaisa telpa, bet sociālo tīklu lietotāji iesaka izmanto ķiveres un sūdzas par Latvijas armijas nespēju rīkoties.

RĪGA, 4. maijs — Sputnik. Jau trešo dienu Latvijas debesīs ir nemierīgi – uzņēmumam "UAV Factory" piederošais bezpilota lidaparāts zaudējis vadību, un tā atrašanās vieta nav zināma.

Sestdien pazudušā bezpilota lidaparāta meklējumiem veltīti visi spēki, nācies pat slēgt Rīgas starptautiskās lidostas gaisa telpu. Meklējumos iesaistīta armija un civiliedzīvotāji – visi lūgti ziņot par gaisā pamanītu lidaparātu.

​Civilās aviācijas aģentūra brīdināja par nekotrolējama drona pārvietošanos gaisa telpā un pastāstīja, ka meklējumi turpināsies visu nakti. Šorīt gaidā pacēlās divas lidmašīnas, lai turpinātu meklējumus un mēģinātu atgūt kontroli pār dronu.

​BPLA "bēgšana" radījusi vētrainas diskusijas sociālajos tīklos: daudzi joko, taču dažs labs nopietni satraucies. Galvenie jautājumi saistīti ar iespējamo pretinieka uzbrukumu – par to tiek uzskatīta Krievija.

"Paskaidrojiet man kāds, kā tas ir iespējams, gaisā lido drons, kuru nevar noķert Latvijas armija. Valsts instances lūdz iedzīvotajiem palīdzību atrašanā. Aptur Rīgas avio gaisa telpu. Paceļ gaisā NBS Mi-17, AN-2 neko nevar izdarīt. Kas notiks, ja Krievija ielaidīs spiegu dronu?" lauza galvu lasītājs ar lietotājvārdu Trollfluencers.

​Incidenta kontekstā asu kritiku saņēma Latvijas armijas cīņasspēja.

"Nelaime atnākusi negaidīta: pirka sarūsējušus tankus par 250 miljoniem un lāzertagu par 2 miljoniem, sētu cēla par 7 miljoniem, bet izrādās, ka pa gaisu var ielidot, kas grib... pat nemanīts. Atdodiet nodokļus!" sašutis lietotājs @lambruscoweet.

"NATO valsts armijas lidmašīna... An-2? Tiek turēta, lai kara gadījumā pretinieks aiz smiekliem nobeigtos?" ar bruņojumu neapmierināts ir Romāns Meļņiks.

​"Konkrētā Latvijas armija AN-2 gan ir pilnībā atjaunota un tādas izmanto arī citas valstis - labāku mašīnu apmācībām un izpletņlēcēju vajadzībām grūti iedomāties," satrauktos lasītājus mierināja nacionālpatriots Aigars Prūsis.

​Diskusijā iesaistījās tehniskie speciālisti – viņi centās izskaidrot neredzamā drona bēgšanu.

"UAV ir praktiski neredzami radariem. Doma par notriekšanu ir diezgan absurda. Pretgaisa aizsardzības līdzekļi nav optimizēti UAV notriekšanai.

Mēģinājumi notriekt noteikti būtu riskantāki par lidaparāta piezemēšanos gandrīz jebkurā scenārijā. Bez degvielas tas svērs ap 10-15kg," paskaidroja Rolands Ozoliņš.

​Radioinženieris Normunds Bergs panikā nekrīt.

"Kļūdas inženierijā notiek. Vienmēr.  Tās jāizķer un jālabo. Ļoti ceru, ka CAA nepārgriezīs aizlieguma skrūves. Bez izmēģinājumiem un kļūdām jauni produkti nerodas. UAV Factory ir viens no Latvijas eksporta "neredzamajiem" veiksmes stāstiem," stāsta Normunds Bergs.

​Vienkārši iedzīvotāji gan ir satraukti – "aizbēgušais" drons rada nopietnas bažas.

"Ja drons lido 50-70 m augstumā, vai augstceltņu iedzīvotājiem to arī vajadzētu celebrēt?" sarkastiski apjautājās Saeimas deputāte Jūlija Stepaņenko.

​"Šis ir skarbi. Brīvsolī devies 3,5 x 5,5 m liels un 25 kg smags drons, kas ar saviem 70 km/h spēj nolidot 90 h. Tāda normāla lidojoša giljotīna pus istabas izmērā," tramīgi skaitļo Jānis Baltiņš.

​"Covids un noklīdis drons, no šodienas visiem jāstaigā ne tikai maskā bet arī ķiverē!" skumji joko lasītājs Mežmalis.

​"Tāpēc man nepatīk visi tie pašbraucošie automobiļi. Drīz būs arī ziņas, ka ķīlniekus sagrābusi Tesla nekontrolēti brauc no Ādažiem uz Bausku," raksta Reinis Poznaks.

CAA pastāstīja, ka līdz apstākļu noskaidrošanai uzņēmumā UAV Factory tiek apturētas visas BPLA palaišanas atļaujas. Incidenta iemesli tiks noskaidroti izmeklēšanas gaitā.

Atgādināsim, ka BPLA pēdējā iespējamā atrašanās vieta bija Bauskas un Ādažu apkaime. Drons sver 26 kg, degvielas tam pietiks apmēram 90 stundām.

Drona pazušanas rezultātā Latvijā ieviesti gaisa telpas lietošanas noteikumi – aviokompānijas SmartLynx lidmašīnai, kas devās reisā Urumči-Rīga, nācās nosēsties Tallinā.

CAA vēsta, ka drons var riņķot vai lidot taisnā līnijā. Patlaban tiek izskatīti dažādi notikumu scenāriji, tostarp pieļauts, ka BPLA jau piezemējies.

Ziņu lente
0