Koronavīrusu neietekmē: iedzīvotājus brīdina par nekvalitatīvu dezinfekcijas līdzekli

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasМужчина пользуется антисептиком, иллюстративное фото
Мужчина пользуется антисептиком, иллюстративное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādu antiseptisko līdzekli vajadzētu atgriezt ražotājam zemā spirta satura dēļ. Rūpīgi izlasiet sava līdzekļa etiķeti.

RĪGA, 2. maijs – Sputnik. Pirms spirtu saturoša dezinficējoša līdzekļa iegādāšanās ieteicams pārliecināties, ka spirta saturs tajā nav mazāks par 70%, brīdināja veselības ministre Ilze Viņķele.

​"Dezinfekcijas līdzeklis, kas nedezinficē. Pērkot dezinfekcijas līdzekļus, rūpīgi izpētiet sastāvu. Spirta saturam jābūt 70%," Viņķele uzrakstīja savā lapā Twitter.

​Uzņēmuma SIA "Autohim" ražotais dezinficējošais līdzeklis rokām baltā plastmasas 5 l pudelē ar svītrkodu 4751004600333 nav efektīvs, informēja Latvijas Veselības inspekcija.

Eksperimenti ir parādījuši, ka martā ražotā dezinfekcijas līdzekļa partija satur nepietiekamu spirta daudzumu, informēja inspekcija. Turklāt, iestāde piezīmēja, produkcija laista klajā bez inventāra numura – tas ir obligāts un apstiprina, ka dezinficējošais līdzeklis oficiāli atļauts pārdošanai Latvijā.

© Инспекция здравоохранения ЛатвииDezinficējošs līdzeklis rokām no SIA "Autohim". Tas atzīts par neefektīvu pret Covid-19 spirta zemā satura dēļ
Koronavīrusu neietekmē: iedzīvotājus brīdina par nekvalitatīvu dezinfekcijas līdzekli - Sputnik Latvija
Dezinficējošs līdzeklis rokām no SIA "Autohim". Tas atzīts par neefektīvu pret Covid-19 spirta zemā satura dēļ

Veselības inspekcija aicināja patērētājus un pārdevējus atgriezt ražotājam norādīto produkciju, "kas nav derīga COVID-19 slimības ierosinātāja drošai dezinfekcijas veikšanai".

Uzņēmuma "Autohim" valdes loceklis Genādijs Gegins paziņoja LTV7, ka kompānija neapstrīd inspekcijas slēdzienus un uzsākusi iekšējo pārbaudi sakarā ar konstatētajiem faktiem.

Kompānija "Autohim" vēsta, ka ražo dzesēšanas šķidrumus (antifrīzu), automobiļu vējstiklu mazgāšanas šķidrumus, kā destilētu ūdeni, aizdedzināšanas šķidrumus, šķidrumus apkures, ventilācijas un kondicionēšanas sistēmām.

Салон самолета аirBaltic Bombardier CS300 в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Ryanair neatsāks reisus ar "trako" prasību lidot ar tukšu vidējo rindu

Antiseptisko līdzeļu deficīts koronavīrusa pandēmijas fonā likusi daudziem uzņēmumiem uzsākt tiem agrāk neraksturīgu dezinficējošo šķidrumu ražošanu.

Pasaules veselības organizācija informēja, ka šķidrums roku dezinfekcijai ar 70% spirta saturu efektīvi samazina Covid-19 patogēna inficēšanas un izplatības spējas. Savukārt Pastēra institūts laidis klajā rekomendāciju: ja nav iespējams nomazgāt rokas ar ziepēm, izmantot vismas 3-4 mililitrus antiseptiska līdzekļa un 1 minūti noberzēt ar to rokas.

Covid-10 pandēmija, kas gada sākumā izplatījās no Ķīnas, aptvērusi gandrīz visu pasauli. Fiksēti vairāk nekā 3,2 miljoni infekcijas gadījumu, gandrīz 234 tūkstoši ir miruši, vairāk nekā miljons – izveseļojušies. Vidējais mirstības rādītājs pasaulē sasniedz 7,13%.

Vakar Latvijā inficēto skaits pieaudzis līdz 870 cilvēkiem, 16 miruši, 348 izveseļojušies. Mirstība ar Covid-19 Latvijā sastāda 1,83%.

Ziņu lente
0