Aktuāli pandēmijas periodā: kā lai nopērk recepšu zāles citam cilvēkam

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasПроверка таблеток на внешний вид
Проверка таблеток на внешний вид - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pat ja jūs atnesīsiet uz aptieku cita cilvēka dokumentus, farmaceitam nav tiesību izsniegt viņam paredzētās zāles; kāda ir likumā norādītā medikamentu iegādes kārtība par citu personu.

RĪGA, 23. aprīlis – Sputnik. Pandēmijas laikā daudzi Latvijas iedzīvotāji cenšas pasargāt savu tuviniekus, sevišķi vecāka gadagājuma radus, no liekas došanās uz publiskām vietām, taču ne visi pietiekamā mērā zina par iespējām iegādāties recepšu zāles citu cilvēku vietā, vēsta avīze Diena.

"Cilvēki dažreiz atnāk un grib, lai viņiem izsniedz kāda cita recepšu medikamentus, jo ir nosaukuši šī cilvēka personas kodu," pastāstīja "Mēness aptieka" farmaceite Ieva Virza.

Taču tas nav pietiekams pamatojums. Pat ja cilvēks ir atnesis svešus dokumentus, farmaceitam nav tiesību izsniegt viņam zāles, jo viņš nevar būt pārliecināts, ka tas cits cilvēks patiešām ir devis šādu atļauju.

Пассажиры в медицинских масках в переходе метро Гонконга - Sputnik Latvija
Maska ir labāka par roku mazgāšanu? Zinātnieki nosaukuši galveno Covid-19 izplatības veidu

Ir divi likumīgi veidi saņemt recepšu zāles par citu cilvēku. Pirmais veids ir šāds: ir jāuzrāda vai jānosauc elektroniskās receptes identifikācijas numurs, kurš ir zināms ārstam un pacientam, jānosauc pacienta vārds un uzvārds, kā arī jāuzrāda savs personu apliecinošs dokuments.

Otrais veids ļauj slimniekam deleģēt elektronisko recepti iegādei ar E-veselības sistēmas starpniecību. Lai to izdarītu, ir jāautorizējas portālā E-veselība un jāizvēlas sadaļa "Tiesību deleģējumi". Lēmumu par receptes deleģēšanu vienmēr ir iespējams atcelt.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, koronavīrusa pandēmijas laikā Latvijas iedzīvotājus lūdz izvairīties no sabiedrisku vietu apmeklēšanas. Sevišķi aktuāls šis aicinājums ir vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuri atrodas riska grupā.

Ziņu lente
0