Pimenovs: nacionālisti izslēdz no likuma jebkāda veida tēzes par krievu bērniem

© SputnikДепутат Сейма Латвии Игорь Пименов
Депутат Сейма Латвии Игорь Пименов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bērnudārzu rindās Latvijā stāv tūkstošiem bērnu, taču politiķu-nacionālistu sašutumu izraisa tikai vietu trūkums latviešiem, uzsvēra Saeimas deputāts Igors Pimenovs.

RĪGA, 23. aprīlis – Sputnik. Saeimas Izglītības komisija vakar apsprieda jautājumus par latviešu plūsmas izveidošanu Latvijas bērnudārzos. Sēdē tika skatīti grozījumi kopējā vispārējā Izglītības likumā, pastāstīja Sputnik Latvija deputāts no partijas "Saskaņa" Igors Pimenovs.

"Nacionālisti cenšas izmantot to latviešu vecāku neapmierinātību, kuru bērnam nepietiek vietas bērnudārzā. Pašlaik Latvijā bērnudārzu rindā stāv aptuveni 7,5 tūkstoši dažādas etniskās piederības bērnu. Nacionālistiskie politiķi uzskata šo situāciju par nenormālu tieši attiecībā uz latviešiem – kā valsti veidojošo etnisko grupu. Pēc viņu domām, ir nepieļaujami, ka latviešu bērnam nav vietas bērnudārzā, turklāt viņam piedāvā vietu iestādē, kur māca krievu valodā," pastāstīja Pimenovs.

Сопредскдатель Русского союза Латвии Мирослав Митрофанов на шествии Нет реформе в Риге - Sputnik Latvija
Politika
Mitrofanovs: 81. pants iedzīs naglu Latvijas demokrātijas zārkā

Neviens nestrīdas ar to, ka vietas trūkums bērnam bērnudārzā nav normāla lieta, un Latvija tika veidota kā latviešu etniskās grupas pašnoteikšanās valsts, atzīmēja deputāts.

"Vienlaikus, nolūks izveidot latviešu grupu katrā krievu bērnudārzā, ar visu savu ārējo demokrātiskumu, praktiski neizbēgami vedīs pie nākošā posma – visas pirmsskolas izglītības pārejas pie izglītības latviešu valodā," uzsvēra Pimenovs.

Viņš pastāstīja, ka problēmas risinājumam piedāvāja piešķirt pašvaldībām dotācijas šo bērnudārzu rindu likvidācijai. "Ja vietu nav, tātad ir jāver vaļā bērnudārzi – jābūvē jauni un jāpārveido esošie. Šis piedāvājums tika noraidīts bez ilgām diskusijām," konstatēja politiķis.

Pēc viņa sacītā, Latvijā joprojām nav skaidras ainas par to, cik vietu nepietiek latviešu un krievu bērnudārzos.

"Saeimas Izglītības komisija uzdeva absolūti konkrētu jautājumu attiecīgajai ministrijai un nesaņēma atbildi uz to. Tā kā iestādei nav šādas informācijas, es piedāvāju izveidot centralizētu statistikas apkopošanas un bērnu uzskaites sistēmu, kuriem ir nepieciešama vieta bērnudārzā, izceļot divas plūsmas – latviešu un krievvalodīgo," pastāstīja Pimenovs.

Deputāts paziņoja, ka pirmā piedāvājuma daļa, kura skar civilizētu bērnu rindas uzskaites kārtību, tika pieņemta, taču otro – par atsevišķu dažādas etniskās piederības bērnu uzskaiti – noraidīja bez komentāriem. "Izvairās no jebkādas nacionālo minoritāšu pieminēšanas izglītības sistēmas kontekstā, lai neradītu pamatu pretoties tai politikai, kuru šobrīd rosina valsts," secināja Pimenovs.

Пименов: из закона вымарывают любое упоминание о русских детях
Ziņu lente
0