Pagaidiet naudu pusotru gadu: Latvija piedāvā atļaut tūrisma operatoriem izsniegt vaučerus

© Sputnik / Sergey MelkonovПассажиры в масках в аэропорту Рига
Пассажиры в масках в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tūrisma operatoriem ar koronavīrusa pandēmiju saistītās krīzes periodā ir jāatļauj izsniegt klientiem vaučerus tā vietā, lai uzreiz atgrieztu naudu par atceltiem ceļojumiem.

RĪGA, 22. aprīlis – Sputnik. Tūrisma operatoriem Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes periodā jāatļauj izsniegt klientiem vaučerus naudas vietā par nenotikušiem vai atceltiem ceļojumiem, teikts Ministru kabineta paziņojumā, kas tika sagatavots gaidāmajai ES dalībvalstu ekonomikas ministru sēdei. Šādu pozīciju atbalsta arī Latvijas satiksmes ministrs Tālis Linkaits aviopārvadājumu jautājumā, vēsta tvnet.lv.

Latvijas Ministru kabineta paziņojumā teikts, ka saistībā ar koronavīrusa izplatību daudzās valstīs ir ieviesti ierobežojošie pasākumi, kas būtiski ietekmē tūrisma nozares kompāniju darbu.

Вирусолог Виктор Зуев - Sputnik Latvija
Virusologs paskaidroja, kā ģenētiskie faktori ietekmē Covid-19 slimības gaitu

Pašlaik ES ir spēkā direktīva, saskaņā ar kuru tūrisma operatoriem 14 dienu laikā ir pienākums atgriezt klientam līdzekļus par atceltu vai nenotikušu ceļojumu. Taču apgrozījuma kritiena dēļ tūrisma operatoriem nav finanšu līdzekļu, lai atgrieztu klientiem naudu par iepriekš iegādātiem ceļojumiem.

Šajā sakarā Ekonomikas ministrija piedāvā apspriest gaidāmajā ES ministru videokonferencē vaučeru sistēmas ieviešanu tūrisma operatoriem naudas atgriešanas vietā. Paredzēts, ka vaučera derīguma termiņš sastādīs 18 mēnešus, kā arī, ka klientam tomēr tiks atgriezta nauda par nenotikušu ceļojumu, ja vaučers netiks izmantots.

"Tas samazinās tūrisma operatoru naudas izmaksu apmērus, kas, attiecīgi, samazinās maksātnespējas riskus. Tas sniegs iespēju saglabāt tūrisma operatoru un ar tiem saistīto aģentu darbību," teiks paziņojumā.

Pēc satiksmes ministrs Tāļa Linkaita domām, analoģiska sistēma var tikt ieviesta pasažieru aviopārvadājumos – kompānijas šajā nozarē arī ir saskārušās ar praktiski pilnu darbības apturēšanu, apgrozāmo līdzekļu zaudējumu un nespēju uzreiz noformēt naudas līdzekļu atgriešanu klientiem.

Государственная полиция Латвии - Sputnik Latvija
Valsts policija turpina pārbaudīt ārkārtējās situācijas noteikumu ieverošanu

"Ja ar jautājumu par tūrismu iegūsim vienotu ES pozīciju, mēs līdzīgā veidā mēģināsim lobēt vaučeru sistēmu arī aviopārvadājumu jomā," uzsvēra Linkaits.

Iepriekš Sputnik Latvija vēstīja, ka aviokompānijas, nesagaidot Eiropas varasiestāžu lēmumus, jau ir sākušas piedāvāt klientiem kuponus, kuri sniedz tiesības īstenot lidojumu par attiecīgu summu ierobežota perioda garumā. Tostarp šādu metodi izmanto Latvijas nacionālā lidsabiedrība airBaltic. Taču gadījumā, ja klients atsakās, pārvadātājam, saskaņā ar spēkā esošiem noteikumiem, tomēr ir jāatgriež naudas līdzekļi.

Ziņu lente
0