Skandāls ar "Tava klase": premjeram radušies jautājumi Šuplinskai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Darbam pie izglītojošā kanāla piesaistīja bijušo Ilgas Šuplinskas padomdevēju un esošo Izglītības uz zinātnes ministrijas parlamentārā sekretāra palīgu.

RĪGA, 20. aprīlis – Sputnik. Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš palūdza izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai ("Jaunā konservatīvā partija", JKP) sniegt rakstisku pamatojumu tam, kā tika pieņemts lēmums par projekta "Tava klase" īstenošanu, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Марш в защиту русских школ. 10 марта 2018 г. - Sputnik Latvija
Atvieglojiet bērniem tālmācības: LKS pieprasa atjaunot mācības krievu valodā

Premjeru interesē, pēc kādiem kritērijiem Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) atlasīja skolēnu telekanāla veidotājus, kādēļ tas netika uzticēts sabiedriskajai televīzijai, un kādā veidā par projekta izpildītājproducentu kļuva Šuplinskas partijas biedrs Andris Gross.

Izglītojošais telekanāls "Tava klase" uz "ReTV" un "Sportacentrs.com" bāzes uzsāka darbu 6. aprīlī. Saskaņā ar IZM datiem kanāla raidījumus ik dienas skatās aptuveni 240 tūkstoši valsts iedzīvotāju. Projekta izmaksas ir 365 tūkstoši eiro, 40% no šīs summas aizies iesaistīto pedagogu papildu darba apmaksai, pārējā nauda tiks tehniskajiem partneriem, kas ir iesaistīti filmēšanā, vizuālajā noformēšanā un citos uzdevumos.

Mācību materiālu izveidošanā tika iesaistīti vairāk nekā 70 skolotāju no visas Latvijas, savukārt atbalstu tiem sniedz sabiedrībā pazīstami cilvēki, dziedātāji un mākslinieki. Taču projekta darbā tika iesaistīts arī Gross, kurš iepriekš bija Šuplinskas padomdevējs, bet šobrīd ir JKP Saeimas deputāta Reiņa Znotiņa, IZM parlamentārā sekretāra, palīgs, kurš arī ieteica Grosu šim projektam.

Яков Плинер на съезде партии Русский союз Латвии - Sputnik Latvija
Pliners: jēga no tālmācības nav liela, taču citas izejas nav

Lai gan pats Gross par apjomīgo divu mēnešu darbu saņems ne tik daudz – 4 800 eiro pirms nodokļu nomaksas, – pēc premjera domām, daļai sabiedrības var rasties jautājumi. Šajā sakarā pretenzijas jau ir paudusi Latvijas Televīzija. Tur nesaprot, kādēļ LTV nepiedāvāja piedalīties projekta īstenošanā.

Ministres Šuplinskas viedokli "TV3 Ziņas" žurnālistiem noskaidrot neizdevās, jo viņas padomdevēji preses lietās neatrada tam brīvu laiku.

Savukārt Znotiņš žurnālistiem laiku atrada un paskaidroja, ka darbs pie "Tava klase" ir uzticēts Grosam nevis viņa partejiskās piederības, bet gan viņa profesionālo iemaņu dēļ – viņam ir pieredze režisūras darbā kino un aktiermākslā, viņš ir strādājis televīzijā.

Ребенок за компьютером  - Sputnik Latvija
Skolas direktore: mācības tiešsaistē – tas ir ne tikai stress, bet arī izaicinājums

Turklāt no visiem, kam tika izsūtīts pieteikums, tikai Gross bija gatavs īstenot šo projektu tik īsā termiņā, tajā apjomā un tajā kvalitātē. Savukārt LTV pieprasīja vairāk nekā nedēļu tikai, lai uzrakstītu scenāriju un šī projekta iespējamo vīziju.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) konkrētajā gadījumā nesaskata interešu konfliktu.

Visas Latvijas izglītības iestādes kopš 13.. marta koronavīrusa pandēmijas apstākļos pārgāja pie tālmācībām. Ārkārtējās situācijas režīms valstī ir pagarināts līdz 12. maijam, un tas nozīmē, ka, visticamāk, skolēniem nāksies mācīties attālināti līdz mācību gada beigām.

Ziņu lente
0