Latvijā miris 96 gadus vecais latviešu SS leģionārs Visvaldis Lācis

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviešu SS leģionārs, bijušais Latvijas Saeimas deputāts Visvaldis Lācis, attiecībā pret kuru Krievijas Izmeklēšanas komiteja iepriekš ierosināja pret viņu krimināllietu pēc panta par nacisma reabilitāciju, miris Latvijā 96 gadu vecumā.

RĪGA, 20. aprīlis – Sputnik. 2020. gada 19. aprīlī mira Valmierā dzimušais latviešu SS leģionārs Visvaldis Lācis. Viņam bija 96 gadi, vēsta Bb.lv.

Lācis tika iesaukts latviešu SS leģionā 1943. gadā, un viņš dienēja 19. grenadieru divīzijas 44. pulkā, kur kļuva par leitnantu. Divas reizes guva vieglus ievainojumus Kurzemes katla kaujās. Savukārt pēc fašistiskās Vācijas sagraušanas palika gūstā, bet netika represēts.

Нюрнбергский процесс (20 ноября 1945 г. - 1 октября 1946 г.) - Sputnik Latvija
Politiķis: Latvijā ir pārliecināti, ka nacistus tiesāja tikai par to, ka viņi zaudēja karu

Un jau 1949. gadā kļuva par Latvijas Lauksaimniecības universitātes studentu, taču, nepabeidzot to, 1957. gadā iestājās Latvijas Universitātē (LU), kur studēja angļu filoloģiju. 1965. gadā pabeidza LU un saņēma filologa diplomu.

Tālāk leģionārs aizgāja politikā un divas reizes tika ievēlēts Saeimā – devītajā un desmitajā sasaukumā. Sākumā balotējās Zaļo un zemnieku savienības sarakstā. Pēc tam pārgāja uz Nacionālo apvienību.

Lācis bija regulārs 16. marta leģionāru gājiena dalībnieks Rīgā. Savukārt 1995. gadā saņēma ceturtās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.

Līdzjūtības vārdus leģionāra radiem un tuviniekiem steidza izteikt Latvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs. Savā Facebook lapā viņš nosauca Lāci par publicistu, vēsturnieku, politiķi un aktīvu Trešās Atmodas dalībnieku.

Atgādināsim, ka KF Izmeklēšanas komiteja ierosināja krimināllietu pret Latvijas politiķi, bijušo SS leģionāru Visvaldi Lāci pēc panta par nacisma reabilitāciju. IK darbinieku uzmanību piesaistījusi Lāča grāmata "Latviešu leģions patiesības gaismā", kas 2017. gadā tika atkārtoti izdota Rīgā. Tajā autors attaisno hitleriešu soda operāciju aktivitāti Otrā pasaules kara laikā okupētajās Baltkrievijas teritorijās, kā arī Pleskavas, Ļeņingradas un Novgorodas apgabalā.
Ziņu lente
0