Lietuva un Latvija izrādījušās starp nabadzīgākajām ES valstīm

© Sputnik / Sergey MelkonovМедведи Либерии, Литвы и Люксембурга на выставке United Buddy Bears в Риге
Медведи Либерии, Литвы и Люксембурга на выставке United Buddy Bears в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vienās ES valstīs gada ienākumi uz vienu iedzīvotāju pārsniedz 26 tūkstošus eiro, savukārt citā – nesasniedz pat 9 tūkstošus.

RĪGA, 14. aprīlis – Sputnik. Ienākumi pārrēķinā uz vienu iedzīvotāju visbagātākajā un visnabadzīgākajā ES reģionā atšķiras 15 reizes, vēsta Eurostat.

Šī statistika tiek apkopota nevis pēc valstīm, bet pēc reģioniem. Latvija un Igaunija savu nelielo izmēru dēļ tiek skatītas kā reģioni, savukārt Lietuva ir iedalīta divos reģionos – galvaspilsēta un pārējā valsts.

2017. gadā vidējie ienākumi, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, ES sastādīja 18 800 eiro, taču tie svārstījās no 37 900 eiro Luksemburgā līdz 2 500 eiro Bulgārijas ziemeļrietumu reģionā.

Работа онкодиспансера в Тамбове - Sputnik Latvija
Tuberkulozes diena: Latvija ieņem trešo vietu mirstības ziņā

Divi no pieciem bagātākajiem reģioniem ES atrodas Vācijā – ienākumi uz vienu iedzīvotāju Augšbavārijā un Štutgartē sastādīja attiecīgi 37 000 un 32 500 eiro. Turklāt pirmajā pieciniekā iekļuva Dānijas galvaspilsētas reģions (34 600 eiro) un Zviedrijas galvaspilsētas reģions (33 400 eiro).

Neskaitot Bulgārijas ziemeļrietumu reģionu, nabadzīgāko pieciniekā izrādījās vēl četri valsts reģioni – ziemeļaustrumi (ar 3 100 eiro ienākumiem uz vienu iedzīvotāju), dienvidu un centrālais reģions un ziemeļu un centrālais reģions (3 300 eiro), kā arī dienvidaustrumu reģions (3 400 eiro). Pēdējais dala vietu kopā ar Rumānijas ziemeļaustrumu reģionu.

2017. gadā 49 reģionos 11 valstīs ES gada ienākumi uz vienu iedzīvotāju pārsniedza 26 tūkstošus eiro: šādus rādītājus demonstrē visi Dānijas reģioni, vairāk nekā puse Vācijas un Austrijas reģionu un aptuveni puse Beļģijas reģionu, trešā daļa Nīderlandes un Īrijas, divi reģioni Somijā un Zviedrijā, viens no 27 Francijas reģioniem un viens no 21 Itālijas reģioniem, kā arī Luksemburga.

Taču 50 reģionos 10 ES valstīs ienākumi uz vienu iedzīvotāju ir zemāki par 9 tūkstošiem eiro. Tie ir visi Bulgārijas reģioni, kā arī visi Ungārijas reģioni, izņemot Budapeštu, Polijas reģioni, izņemot Varšavu, Rumānijas reģioni, izņemot Bukaresti, Slovākijas reģioni, izņemot Bratislavu, puse Grieķijas reģionu, Francijas aizjūras reģions, kā arī Horvātija, Lietuva, izņemot Viļņu, un Latvija.

Ziņu lente
0