Swedbank: ceturtā daļa iedzīvotāju zaudējusi lauvas tiesu ienākumu

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Pāriet pie mediju bankasБанкноты номиналом 5 и 10 евро.
Банкноты номиналом 5 и 10 евро. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Swedbank organizētās aptaujas rezultāti liecina, ka 25% Latvijas iedzīvotāju zaudējuši lielu daļu ierasto ienākumu, vēl 64% aptaujāto norādīja, ka baidās zaudēt ienākumus nākotnē.

RĪGA, 9. aprīlis — Sputnik. Swedbank Finanšu institūta eksperte Evija Kropa pastāstīja, ka koronavīrusa epidēmijas un tās ierobežošanai veikto pasākumu rezultātā 25% valsts iedzīvotāju samazinājušies ienākumi, vēsta Press.lv. Par to liecina kredītiestādes organizētā aptauja.

Ceturtā daļa respondentu norādīja, ka jau cietuši koronakvīrusa dēļ, vēl 64% raizējas, ka varētu zaudēt būtisku ienākumu daļu nākotnē. Tikai 10% atbildēja, ka vīrusa uzliesmojums nekādi neietekmēs viņu ienākumus.

Пустая улица в Старой Риге - Sputnik Latvija
Latvija kļūs tukša: Krištopāns prognozē nebijušu emigrantu pieplūdumu pēc Covid-19 krīzes

Aptaujas dati liecina, ka visvairāk cietusi viesmīlības un sabiedriskās ēdināšanas nozare – par ienākumu krišanos vēstīja 78% šīs nozares darbinieku. Tāpat cietuši celtniecības (38%), transporta (37%), kā arī izklaides nozares (33%) darbinieki.

Covid-19 un tā izplatīšanās novēršanai veiktie pasākumi vismazāk skāruši valsts pārvaldes un aizsardzības nozares (3%), kā arī informācijas un sakaru pakalpojumu nozares (16%) darbiniekus.

Respondentus visvairāk satrauc doma, kā nodrošinat sevi un tuviniekus (61%), tāpat Latvijas iedzīvotājus biedē risks zaudēt darbu (50%) vai palikt bez iekrājumiem (56%).

30% aptaujāto satrauc iespēju trūkums dzēst kredītu pašreizējos apstākļos, 20% noraizējušies par to, ka nav iespēju paņemt jaunu kredītu, ja radīsies vajadzība.

Aptaujas rezultāti rāda: liela daļa iedzīvotāju sākuši rūpīgāk plānot savus izdevumus. Aptuveni puse respondentu (52%) pastāstīja, ka pērk tikai pašu nepieciešamāko, bet 46% sākuši vērīgāk plānot ģimenes budžetu.

Производство пива на предприятии Bauskas alus - Sputnik Latvija
Latvijas kompānijas atlaiž 4000 cilvēku: koronavīrusa krīze uzņem apgriezienus

25% aptaujāto nolēmuši atlikt lielus pirkumus, bet 27% atturēsies no jauniem kredītiem.

Iepriekš vēstīts, ka pēc pandēmijas dažas profesijas pasaulē varētu zaudēt pieprasījumu. Trieciens var skart tūrisma aģentus, ekskursiju vadītājus, frizierus, fitnesa trenerus, skolotājus un pat IT speciālisti.

Sakarā ar Covid-19 epidēmiju jau 19 uzņēmumi iesnieguši Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) pieteikumus par kolektīvo atlaišanu, kopumā plānots atlaist 3258 cilvēkus.

Iesniegumi par darbinieku atlaišanu saņemti no sekojošu nozaru uzņēmumiem: transports un glabāšana, apkalpošana un administrēšana, tūristu izmitināšānas un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumi, vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, apstrādes rūpniecība, nekustamie īpašumi, izklaides un atpūtas pakalpojumi un mežsaimniecība.

Ziņu lente
0