Latvija izveidojusi naftas un miltu krājumus: vai valsts spēs pārdzīvot epidēmiju

© Sputnik / Sergey MelkonovПустые цистерны идут обратно в Россию из Вентспилса. Транзит грузов из Латвии в Россию
Пустые цистерны идут обратно в Россию из Вентспилса. Транзит грузов из Латвии в Россию - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdība vēl nav izstrādājusi skaidru pilsoņu aizsardzības rīcības plānu, ja koronavīrusa epidēmijai tomēr būs katastrofisks pavērsiens, Latvijas iedzīvotājiem kādu laiku nāksies rūpēties par sevi pašiem.

RĪGA, 5. aprīlis – Sputnik. Gadījumā, ja ārkārtējā situācija Latvijā kļūs nopietnāka un pāraugs ārkārtējā stāvoklī, ja valstī sāksies nekārtības, Latvijas iedzīvotāji vismaz necietīs badu, vēsta Rus.lsm.lv.

Ministru kabinets vēl nav pieņēmis pilsoņu aizsardzības plānu gadījumam, ja Latviju pārņems epidēmija. Taču ir zināms, ka tas ir sagatavots un paliek karājamies kaut kur ministriju nodaļās saskaņošanas stadijā.

Пустые карманы - Sputnik Latvija
Ko darīt, kad beigsies nauda: Latvijas iedzīvotāji apspriež, kā izdzīvot pašizolācijā

Taču pastāv Ministru kabineta noteikumi, kuri nosaka to, kurš atbild par produktu un pirmās nepieciešamības lietu piegādi draudu gadījumā.

Zemkopības ministrijai kopā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, kura vada pašvaldības, ir jānodrošina Latvijas iedzīvotājiem pārtika krīzes gadījumā. Pirmo 72 stundu laikā Latvijas iedzīvotājiem nāksies domāt par savu uzturu patstāvīgi. Jo nekādu lielo pārtikas krājumu glabātavu valstī nav.

Taču vietējie pārtikas produktu ražotāji apstiprina, ka to jaudas pietiks, lai apmierinātu patērētāju pieprasījumu. Tostarp Latvija ražo vairāk nekā 300 tūkstošus tonnu miltu, pārslu un putraimu, taču patērē tikai desmito daļu no tā visa.

Savukārt liela Latvijas pārtikas produktu ražotāja – rūpnīcas "Dobeles dzirnavnieks" – klāstā ir milti, rīsi, makaroni, sviests. Un izejvielu pietiks, lai turpinātu ražošanu pat krīzes gadījumā. Tādēļ Latvijas iedzīvotāji nenonāks postā.

Viss nav tik slikti

Lai gan pagaidām neeksistē pirmās nepieciešamības produktu saraksts, kurā, pēc Zemkopības ministrijas domām, būtu jāiekļauj pārtikas produkti ar lielu derīguma termiņu. Ir zināmas tikai uztura normas dažādām vecuma grupām, kas ir norādītas Ministru kabineta noteikumos.

Денежные сбережения - Sputnik Latvija
Trešdaļai Latvijas ģimeņu nav uzkrājumu nebaltai dienai

Tostarp pieaugušo cilvēku pirmās nepieciešamības komplektā ietilpst 2 ziepju gabali, zobu pasta, zobu birste, 100 gabali mitro salvešu, 4 ruļļi tualetes papīra, 2 ruļļi papīra dvieļu, sega. Kā arī sezonāls apģērbs – komplekts, kurš sastāv no apaviem, zeķu pāra, apakšveļas. Trauki: krūze, šķīvis, tējkarote un ēdamkarote, dakša, nazis arī ietilpst komplektā. Izņemot tos, komplektā jābūt lukturītim, radio, divām šķiltavām vai desmit sērkociņu kārbām, 20 sausā spirta tabletēm un 10 svecēm.

Par šiem komplektiem atbild Ekonomikas ministrija, un cilvēkiem jāpietiek ar šīm mantām, lai izturētu mēnesi.

Runājot par enerģētiku, jāsaka, ka valsts jau pērn pārbaudīja ģeneratorus lielākajās slimnīcās un nonāca pie secinājuma, ka viss nav tik slikti, kā pirms 10 gadiem. Slimnīcām ir autonomā darba rezerve.

Turklāt visādam gadījumam Latvija izveidojusi naftas krājumus. Benzīna un dīzeļdegvielas rezervēm jāpietiek 90 dienām.

Ziņu lente
0