Palielināja naudas sodus, ierosināja lietas pret pārkāpējiem: Latvija cīnās pret Covid-19

© Sputnik / Sergey MelkonovЖенщина и мужчина в защитных масках на остановке общественного транспорта в Риге
Женщина и мужчина в защитных масках на остановке общественного транспорта в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizritējušajā diennaktī policisti ierosināja 22 administratīvās lietas Latvijā pret ārkārtējās situācijas ierobežojumu pārkāpējiem, savukārt kopš 5. aprīļa tiek palielināti arī nauda sodi.

RĪGA, 5. aprīlis – Sputnik. Valsts policija turpina rīkot pārbaudes, kā Latvijas iedzīvotāji ievēro ierobežojošos pasākumus ārkārtējās situācijas periodā, kas saistīta ar koronavīrusa infekcijas izplatību Latvijā, vēsta Mixnews.lv.

Машина Службы неотложной медицинской помощи в Риге - Sputnik Latvija
Latvijā ar koronavīrusu inficētos neviens nevēlas vest uz mājām no slimnīcām

Aizritējušajā diennaktī pret 22 pārkāpējiem tika ierosinātas administratīvās lietas. Lielākoties Latvijas iedzīvotāji neievēro prasību nepulcēties vairāk par diviem cilvēkiem vienlaicīgi un pārkāpj pašizolācijas režīmu.

Vērts atgādināt arī to, ka sestdien, 4. aprīlī, Latvijas prezidents Egils Levits izsludināja likumu grozījumus, kas ir saistīti ar ārkārtējo situāciju. Un tagad par ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu ārkārtējās situācijas laikā privātpersonām draud naudas sods no 10 līdz 2000 eiro, savukārt juridiskajām personām – no 140 līdz 5000 eiro.

Liels naudas sods draud arī personām, kas ir inficējušās ar koronavīrusu un slēpušas savu diagnozi, vai personām, kuras slēpa kontaktus ar Covid-19 inficētu cilvēku. Par šādu pārkāpumu var saņemt maksimālu sodu 2000 eiro apmērā. Minimālais sods ir 10 eiro.

Ja ierobežojumus pārkāpušās personas rīcība ir nodarījusi nopietnu kaitējumu, tad šai personai var iestāties kriminālā atbildība, kura paredz cietumsodu uz laiku līdz 3 gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Ja pārkāpuma sekas ir īpaši smagas, tad Krimināllikums paredz cietumsodu uz laiku līdz 8 gadiem.

Cik Latvijā ir bezbailīgo?

Taču ir vērts atzīmēt, ka vairums Latvijas iedzīvotāju neatbalsta līdzpilsoņu bezatbildīgo attieksmi pret ārkārtējo situāciju. Kompānija "Gemius" pēc "Benu Aptieka" pasūtījuma veica aptauju, saskaņā ar kuru 64% respondentu patiešām uztraucas saistībā ar karantīnas pasākumu pārkāpumiem.

Turklāt 71% aptaujāto uztraucas par savu radu un tuvinieku veselību, savukārt 42% baidās zaudēt darbu, savu biznesu un ienākumus. 19% pārdzīvo, ka zāles kļūs nepieejamas.

В Латвийском центре инфектологии развернута мобильная лаборатория для сдачи анализов на коронавирус - Sputnik Latvija
Intervija
Katastrofas Latvijā nav un diez vai būs: ārsts par koronavīrusa epidēmiju

Stress saistībā ar nepieciešamību ievērot sociālo distanci izjūt 10%, 9% - biedē pašizolācija.

Toties 3% aptaujāto, izrādās, nav nekādas daļas gar koronavīrusa izplatību. Viņi paziņoja, ka viņus tas neuztrauc.

Atgādināsim, ka pēdējās diennakts laikā Latvijā tika atklāti 24 jauni koronavīrusa inficēšanās gadījumi. Kopējais saslimušo skaits ar Covid-19 valstī ir sasniedzis 533 cilvēkus.

Slimnīcās atrodas 44 pacienti ar koronavīrusu. Četriem saslimšana norit smagā formā.

Tika ziņots arī par diviem nāves gadījumiem – nomira 99 gadus veca sieviete un 60 gadus vecs vīrietis, kuri bija inficējušies ar Covid-19. Taču ārsti sliecas domāt, ka koronavīrusa infekcija nebija viņu nāves iemesls.

Ziņu lente
0