Vardarbība, alkoholisms un lielāka vienlīdzība: psihiatrs stāsta par karantīnas sekām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc pašreizējās koronavīrusa krīzes, domājams, narkologiem darba būs vairāk, jo liels skaits cilvēku, sāk slīdzināt savas bažas alkoholā, brīdināja psihiatrs Māris Taube.

RĪGA, 31. marts — Sputnik. Pašreizējā ārkārtas situācijā sakrituši gan emocionālie, gan ekonomiskie faktori, un, iespējams, nāksies rēķināties ar vardarbības, agresijas un alkohola patēriņa pieaugumu, intervijā telekanālam TV3 pastāstīja RSU Psihiatrijas un narkoloģijas katedras profesors, psihiatrs Māris Taube.

Viņš atzīmēja, ka šis ir sarežģīts laiks no cilvēku psihoemocionālā stāvokļa viedokļa, taču īpašu spiedienu izjūt seniori, jaunieši, kā arī mediķi. Problēmas gaidāmas arī pēc šīs krīzes, un jādomā, kā tās risināt.

Situāciju pasliktina tas, ka tā ir ieilgusi.

"Kas pierādās šajā situācijā, ir ļoti daudz labā – var būt kopā ar saviem tuviniekiem un daudz labas lietas izdarīt. Tajā pašā laikā ir signāli, ka cilvēki mājās, īpaši vīrieši, to vien zina, kā smēķēt un lietot alkoholu. Viņš šobrīd ir bez darba un to pārdzīvo, un ģimenē spriedze pieaug.

Te var būt sekas gan tiešas – ka sāk vairāk lietot (alkoholu – red.) un būs narkologiem vairāk darba, gan arī vardarbības momenti, kas jau šobrīd notiek ģimenēs."

Vienlaikus viņš uzskata, ka krīze iemācīs sabiedrībai vienlīdzību, jo šajā stāvoklī visi ir vienlīdzīgi.

В Латвийском центре инфектологии развернута мобильная лаборатория для сдачи анализов на коронавирус - Sputnik Latvija
Inficēto izsekošana, jauni aizliegumi: Latvijā pastiprināja Covid-19 apkarošanas pasākumus

No praktiskiem padomiem speciālists ieteica likt lietā racionalitāti, uzklausīt autoriatīvus avotus un rūpīgi izvēlēties mediju patēriņu.

Māris Taube aicināja atbalstīt mediķus, turklāt ne tikai ārkārtas situācijas laikā, bet arī pēc tās, jo viņiem var veidoties posttraumatiskais sindroms un profesionāla izdegšana.

Iepriekš jau vēstīts, ka svētdien, 29.martā premjerministrs Krišjānis Kariņš ziņoja, ka ārkārtas režīma noteikumi būs stingrāki – turpmāk aizliegts vienlaikus pulcēties vairāk nekā divatā. Izņēmumu veido tikai vienā mājsaimniecībā dzīvojoši cilvēki, vecāki un viņu nepilngadīgie bērni, kā arī cilvēki, kuri pilda darba un dienesta pienākumus.

Ziņu lente
0