Eksperimenti ar laiku: pulksteņa radītāju pārbīdīšanas vēsture Latvijā

© pixabay / Free-PhotosЧасы
Часы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vīruss ir vīruss, bet ir lietas, kuras laikam nepakļaujas. Runājot tiešāk, pulksteņa pārbīdīšana. Šonakt to nāksies izdarīt atkal.

RĪGA, 28. marts – Sputnik. Kārtējā pāreja uz vasaras laiku Latvijā notiks naktī no sestdienas uz svētdienu, no 28. un 29. martu, plkst. 3:00. Pulksteņa rādītājus nāksies pārbīdīt vienu stundu uz priekšu, raksta Bb.lv.

Перевод часов - Sputnik Latvija
Vasaras laiks: neaizmirstiet brīvdienās pārbīdīt pulksteni

Savukārt pāreja pie ierastā laikā notiks no sestdienas uz svētdienu, 25. oktobrī, plkst. 3:00.

2018. gadā ES tika rosināts jautājums par nepieciešamību pārskatīt esošo laika pārejas režīma kārtību. Eiropas Komisija sarīkoja Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņu aptauju, kurā lielākā daļa pilsoņu izteica viedokli, ka esošā kārtība ir jāatceļ.

2018. gadā, 12. septembrī, Eiropas Komisija prezentēja ES dalībvalstīm direktīvas projektu, kura piedāvā atcelt sezonālo pulksteņu pārbīdīšanu visās ES valstīs. Diskusijas par šo piedāvājumu ES joprojām turpinās, gala lēmums joprojām nav pieņemts.

Latvijas valdība paziņoja, ka Latvijā kopumā atbalsta atteikšanos no sezonālās laika pārejas un pēc jaunās direktīvas pieņemšanas ir gatava pāriet uz vasaras laiku (GMT+3) kā pamata laiku.

Eksperimenti ar laiku

Ar pāreju uz vasaras laiku Latvija eksperimentēja vēl 1919. un 1920. gadā. Taču jaunāko laiku vēsturē pāreju uz vasaras laiku Latvija īstenoja kopā ar visu PSRS 1981. gada 1. aprīlī un turpina to darīt joprojām, tagad jau kopā ar visu Eiropas Savienību.

Часы на Привокзальной площади - Sputnik Latvija
Kas notiks ar laiku Baltijā pēc atteikšanās no pulksteņu pārbīdes ES

Tajā jau tālajā gadā 1. aprīlis iekrita trešdienā, un darba kavējumi todien līdzinājās visas Savienības streikam. Par spīti visiem atgādinājumiem gan televīzijā, gan radio, gan presē, daudzi vienalga aizmirsa pārbīdīt pulksteņus un devās uz darbu un uz skolu, kā iznāk, par stundu vēlāk.

1984. gadā, nogurstot no padomju tautas darba kavēšanas, varasiestādes ieviesa žēlsirdīgāku pulksteņu pagriešanas režīmu – to sāka darīt marta pēdējā sestdienas naktī uz svētdienu. Šāda kārtība darbojas arī šodien.

Ziņu lente
0