Aizvērtas durvis vēl nenozīmē atteikšanos ārstēt: kā tagad strādā ģimenes ārsti

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasМедик в кабинете
Медик в кабинете - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Paziņojumi par to, ka daļa ārstu prakšu ir slēgta bailēs no koronavīrusa izplatības, neapstiprinājās, atzīmēja profila organizācijās; pacientiem jāatceras, ka ārkārtas situācijas periodā ārsta apmeklēšanas kārtība ir mainījusies.

RĪGA, 28. marts – Sputnik. Ģimenes ārsti kopā ar citiem veselības aprūpes speciālistiem cīnās pret Covid-19.

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska atzīmē, ka pagaidām nav tādu gadījumu, ka ārstu prakses būtu slēgtas bailēs no koronavīrusa izplatības, vēsta Latvijas Radio. To apstiprina arī Nacionālā veselības dienesta informācija.

Продавец сувениров в Старой Риге после введения черезвычайного положения из-за коронавируса - Sputnik Latvija
Politika
Latvijas valdība pieņēmusi stingrākus karantīnas noteikumus

Tomēr iedzīvotājiem jāatceras, ka daudzas prakses pārgājušas pie īpaša darba režīma, lai samazinātu nepieciešamību kontaktēt ar pacientiem.

Nacionālā veselības dienesta Ārstu pakalpojumu departamenta direktore Līga Gaigala paskaidroja, ja kādas ārstu prakses durvis ir ciet, tas nenozīmē, ka tā nesniedz pakalpojumus. Ārstu apmeklēšanas kārtība ārkārtas situācijas laikā ir mainīta: pirms vizītes ir jāpiezvana un, iespējams, ārsts spēs sniegt palīdzību attālināti – nozīmēt nepieciešamos medikamentus vai pagarināt slimības lapu.

Līga Kozlovska atzīmēja, ka viņai nav informācijas par to, ka ģimenes ārsti slēgtu praksi bailēs no koronavīrusa izplatības. Cita lieta, kad ārsts pats ir saslimis.

"Ir konkrētas ziņas par dažām praksēm, kur pašiem ārstiem ir elpošanas ceļu slimību simptomi, un tad ir tā pašizolācija, bet es nevaru pateikt, par kurām praksēm ir runa. Bet tāda informācija līdz mums nonākusi," pastāstīja Kozlovska, piebilstot, ka šajā gadījumā mediķi izpilda Ministru kabineta noteikumus par pašizolāciju.

Gaigala uzsvēra, ka iedzīvotājiem nav pamata uztraukumam, ka viņi varētu palikt bez ģimenes ārsta.

"Ja ārsts nevar nodrošināt pakalpojumus, to dara viņa aizvietotājs. Katram ārstam ir savs aizvietotājs. Un šajā gadījumā, ja kādam ir bijis neapzinātais kontakts ar kādu slimnieku, tad daļu pakalpojumu, kā attālinātas konsultācijas, var prakse nodrošināt, bet klātienes apmeklējumi varētu tikt organizēti praksē, kas aizvieto konkrēto ģimenes ārsta praksi," paziņoja Gaigala.

Резекне - Sputnik Latvija
Rēzeknes slimnīcas ārsts inficējies ar koronavīrusu

Iepriekš Veselības ministrija saņēma ziņas par situācijām, kad cilvēkiem nav bijuši pieejami ģimenes ārstu pakalpojumi. Ja ģimenes ārsta nav uz vietas un viņš neatstāja sava aizvietotāja kontaktus, jāziņo Nacionālajam veselības dienestam.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, Latvijā pirmais jaunā koronavīrusa inficēšanās gadījums tika reģistrēts 2. martā. Lai ierobežotu slimības izplatību, valdība no 13. marta noteica ārkārtas situācijas režīmu, ieviešot vairākus ierobežojumus, sākot ar skolu pāreju pie mācībām attālināti un beidzot ar starptautisko pasažieru pārvadājumu izbeigšanu.

Pirmie pieci inficēšanās gadījumi cilvēkiem, kuri nav bijuši ārzemēs un nav kontaktējuši ar pacientiem ar Covid-19, bija reģistrēti 25. martā. Tas nozīmē, ka Latvijā epidēmija pārgājusi otrajā fāzē, kad slimība sāk izplatīties jau pašā valstī.

Ziņu lente
0