Ja ieraudzīsiet, pērciet: eksperts pastāstīja, kāda ir nākamā deficīta prece

© Sputnik / Oksana DzadanФрукты в корзинке
Фрукты в корзинке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koronavīruss ietekmējis lauksaimniecību un loģistiku ES teritorijā – Latvijā iespējamas problēmas ar importētiem augļiem.

RĪGA, 26. marts — Sputnik. Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Uldis Jaunzems nosaucis produktu, kas kļūs par "jaunajiem griķiem", radio Baltkom ēterā.

Руководитель Латвийской ассоциации торговцев Хенрик Данусевич  - Sputnik Latvija
"Griķi Latvijā ir": Danusēvičs ieteica atradināties no vītinātas gaļas un olīvām

Viņš uzskata, ka Latvijā jau jūtams zināms augļu un dārzeņu, piemēram, citronu, ķiploku un ingvera trūkums. Tas vērojams, ņemot vērā problēmas ar piegādēm, kā arī to, ka piegādes izdevumi daudzkārt izauguši.

"Ļoti lielas grūtības ar piegādēm. Daudzām firmām, kas ar to nodarbojas, ir lielas problēmas, jo tagad ir ļoti grūti atvest produktus. Transporta cenas pieaugušas divkārt vai pat vairāk. Pēdējās dienās situācija uz Polijas robežas ir normalizējusies, taču tikai pagājušajā nedēļā kravas automašīnas stāvēja 3-4 diennaktis, rinda bija 40-50 km gara," viņš teica.

Tāpat U.Jaunzems atzīmēja, ka Latvijā iespējams citrusaugļu deficīts.

"Tagad ne visos veikalos atrodami citroni. Ja atradīsiet citronu, varu droši teikt – pērciet, jo tie ir pēdējie, jauni tik drīz neparādīsies. Ja tagad veikalos ir citroni, domāju, tie jau maksā 2-3 reizes dārgāk," viņš konstatēja.

Viņš uzskata, ka tamlīdzīga situācija veidojas tāpēc, ka koronavīrusa dēļ daudzās valstīs krītas atdeve un produkti paliek iekšējā tirgū.

Пустые полки магазина Максима в Риге. Рижане выкупают макароны, крупы и мясные консервы - Sputnik Latvija
Viedoklis
Amerikāņu "izdzīvotāji" triumfē

"Daudzās valstīs, piemēram, Spānijā, svarīgāks ir iekšējais tirgus, eksportam produkcijas vairs nav. Ja pie koka strādāja 10 cilvēki, tagad jāievēro 2 metru distance, un pie koka paliek viens cilvēks, kurš vāc citronus. Tas velkas desmitkārt lēnāk, un visa produkcija paliek tur," paskaidroja U.Jaunzems.

Iepriekš Jaunzems pastāstīja, ka veikalos saglabājas augļu un dārzeņu pieprasījums, taču pie tam gandrīz pilnībā izbeigušās piegādes sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem un izglītības iestādēm, tāpēc kopējais apjomu kritums nozarē sasniedzis 70-90%. Turklāt daudzi kravas automašīnu vadītāji vienkārši atsakās braukt uz valstīm, kas cietušas no koronavīrusa, tāpēc piegādes no Nīderlandes, Spānijas un Itālijas izmaksā dārgāk.

Pie tam, kā jau vairākkārt norādījuši nozares pārstāvji, Latvijā visiem pietiks produktu, ko tradicionāli audzē pašu mājās.

Ziņu lente
0