Zobu higiēna var pagaidīt: stomatologi lūdz ierobežot pieņemšanu

© Sputnik / Kirill Braga / Pāriet pie mediju bankasРабота клинической стоматологической поликлиники
Работа клинической стоматологической поликлиники - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts operatīvajā medicīniskajā komisijā iesniegts ierosinājums par plānveida zobārstniecības aizliegumu.

RĪGA, 25. marts — Sputnik. Stomatologu asociācija lūdz atcelt plānveida pacientu pieņemšanu, vēsta raidījums "900 sekundes".

Pie ieejas Stomatoloģijas institūtā pacientiem mēra temperatūru. Ja tā pārsniedz 37 grādus, pacientu iestādē neielaiž. Pie tam apmeklētājiem jāparakstās, ka pēdējās 14 dienās viņi nav bijuši ārzemēs un nav kontaktējušies ar personām, kas pašlaik atrodas karantīnā.

Kopumā apmēram 3% pacientu drošības pārbaudi neiziet.

Страница сайта Twitter на экране планшетного компьютера - Sputnik Latvija
Koronavīruss Latvijā: kas visvairāk biedē cilvēkus?

"Ir pacienti, kuri ar ļoti lielu izpratni izturas. Un ir pacienti, kuri ir agresīvi. Kuri nesaprot, kāpēc viņi netiek ielaisti, ka viņi neatbilst kādam no šiem kritērijiem, ka viņiem ir karantīna noteikta, bet viņi ir atnākuši uz medicīnas iestādi. Ir pacienti, kuri ir ļoti, ļoti agresīvi. Un šīm meitenēm emocionāla slodze ir ļoti liela," pastāstīja Mutes, sejas un žokļu ķirurģijas klīnikas virsmāsa Inita Veidemane.

Pagaidām gan policiju vēl ne reizi nav nācies saukt. Tomēr tuvākajā laikā pacienta anketu papildinās ar rindkopu par administratīvo atbildību par ierobežojumu neievērošanu - viena tāda pacienta dēļ var tikt slēgta visa klīnika.

Stomatologi ir riska zonā – viņi var viegli inficēties ar koronavīrusu.

"Tas ir ārkārtīgi lipīgs un, protams, kad, izmantojot mūsu instrumentus – tās gaisa pistoles, turbīnas, un mikromotoru, tas rada šo te aerosola efektu, kas izplatās pa telpu, līdz ar to drošības mēri, ko mēs šobrīd lietojam, grūti būtu teikt, ka tie simtprocentīgi pasargā gan mūs, gan mūsu pacientus," konstatēja zobu protēzists Kārlis Ozoliņš.

Pašlaik Stomatoloģijas institūtā ir ierobežots pavadošo personu skaits – piemēram, bērnam līdzi var nākt tikai viens vecāks. Pēc katra pacienta apmeklējuma kabinetu rūpīgi dezinficē un vēdina 15 minūtes. Latvijas Zobārstu asociācija iesaka pieņemt ne vairāk kā vienu pacientu divās stundās. Taču arī ar to nepietiek.

Šī iemesla dēļ Valsts operatīvajā medicīniskā komisijā iesniegts priekšlikums aizliegt stomatologiem pieņemt plānveida pacientus. Ārkārtas situācijā zobu higiēna varot pagaidīt, uzskata stomatologi.

В кабинете стоматолога - Sputnik Latvija
Galvenais stomatologs: Latvijas iedzīvotājiem nevar būt sniegbalts smaids

"Paliek akūtie pacienti. Akūtie pacienti, protams, tiek pieņemti. Tos pieņem prakses, vai nu tās pasaka, kur jādodas. Protams, īpašākos gadījumos mēs runāsim par Stomatoloģijas institūtu un Stradiņu slimnīcas sejas žokļu ķirurģiju – tie ir tādi smagāki gadījumi. Bet pamatā mēs gribam, lai šīs prakses turpina daļēji strādāt," norāda Latvijas Zobārstu asociācijas prezidents Andis Paeglītis.

Pie tam nozare lūdz to iekļaut valdības atbalstāmo nozaru sarakstā.

Iepriekš ASV un Izraēlas varasiestādes lūdza pilsoņus atteikties no stomatologu apmeklējuma pandēmijas periodā. Plānveida stomatoloģija ierobežota Baltkrievijā. Igaunijas Stomatologu savienība jau divreiz lūgusi valsti pārtraukt plānveida ārstēšanu ārkārtas stāvokļa laikā un apsolīja pozitīva lēmuma gadījumā atdot veselības aprūpes iestāžu vajadzībām iepriekš iepirktās maskas, tomēr Sociālo lietu ministrija vēl nav pieņēmusi atbilstošo lēmumu.

Ziņu lente
0