Atlēts: pandēmija liks pārvērtēt par absurda teātri kļuvušā lielā sporta lomu

© AP Photo / Mark BakerЛегкоатлет Станислав Олияр
Легкоатлет Станислав Олияр - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koronavīrusa pandēmija ir parādījusi, cik lielā mērā par "izklaides tusiņu" pūlēm svarīgāks ir to cilvēku darbs, kuri ražo patiešām kaut ko reālu, uzskata vieglatlēts Staņislavs Olijars.

RĪGA, 23. marts — Sputnik. Pazīstamais vieglatlēts Staņislavs Olijars savā lapā Facebook pastāstīja, kāds ir viņa viedoklis par sportu cilvēka dzīvē, it īpaši pašreizējos izolācijas apstākļos.

Olijars atzina, ka tamlīdzīga attieksme pret lielo sportu viņa prātā sāka veidoties pēdējos sportista karjeras gados, ko viņš noslēdza 2013.gadā. Tagad, kad epidēmijas periodā pārtrauktas visas masu izklaides, arī sporta pasākumi, atlēts nolēmis atklāt plašai auditorijai savus apsvērumus.

Olijars nosauca lielo sportu par "absurda teātri", un tagad, kad viss ir apstājies, pēc viņa domām, nekas briesmīgs nav noticis.

"Neviens nav nomiris tādēļ, ka nav noskatījies Čempionu līgas kārtējo maču vai ziemas PČ vieglatlētikā," raksta divkārtējais Eiropas čempions barjerskrējienā.

Ja sporta pasākumu aizliegums ilgs vēl pāris mēnešus, "cilvēki pievērsīsies kaut kam citam un pamazām pārtrauks sekot savu elku dzīvei", uzskata Olijars.

Колючая проволока - Sputnik Latvija
Latvijai draud sociālais sprādziens: koronavīruss atklājis iedzīvotāju bēdīgo stāvokli

Galvenā doma, kas caurauž pazīstamā sportista pārdomas, - cik lielā mērā "tagad izrādījies svarīgs to cilvēku darbs, ko viss šis "izklaides" tusiņš uzskata par lūzeriem, tas ir, to profesiju cilvēku darbs, kuri reāli kaut ko ražo, vienalga, vai tas būtu fizisks vai intelektuāls darbs".

Sporta izgaišana televizorā un internetā paliks nepamanīta sabiedrībā, uzskata Olijars. Taču, ja apstāsies "nemanāmais" ārsta vai kurjera darbs, to izjutīs liels skaits cilvēku.

"Būdams profesionāls sportists, es arī pats agrāk domāju, ka daru kaut ko svarīgu un vajadzīgu, valsts prestižs un pārējais bla-bla-bla. Ceru, ka tagadējā situācija liks mazliet atjēgties gan tiem, kas maksā milzīgās algas, gan tiem, kuri tās pieprasa. Vārdu sakot, vispirms es atbalstu kvalitatīvu izglītību un veselīgu dzīves veidu, bet otrām kārtām – ProSportu (profesionālo sportu – red.)," secināja Olijars un piebilda, ka, protams, "cilvēkam vajadzīga emocionāla izlāde".

Staņislavs Olijars ir divkārtējs Eiropas čempions un pirmais vieglatlēts Latvijā, kas iekarojis šo titulu pēc valsts neatkarības iegūšanas. Labākais rezultāts Olimpiskajās spēlēs – 5.vieta 2004.gada spēlēs Atēnās. Viņam vēl joprojām pieder Latvijas rekords 100 m barjerskrējienā – 13,08 sekundes. Šo rekordu viņš uzstādīja pirms 17 gadiem.

Ziņu lente
0