Sēdiet mājās: infektologs pastāstīja, kā Latvija var izvairīties no Itālijas scenārija

© AP Photo / Claudio FurlanСанитарная обработка в полевом госпитале в Кремоне, Италия
Санитарная обработка в полевом госпитале в Кремоне, Италия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā nav tik liels iedzīvotāju blīvums un, piemēram, nav metro, tādēļ pastāv iespēja pārņemt kontroli pār vīrusu, tiesa, ja iedzīvotāji ievēros noteiktus nosacījumus, atzīmēja infektologs Uga Dumpis.

RĪGA, 21. marts – Sputnik. Visai Latvijas sabiedrībai ir jāmobilizējas, lai situācija ar koronavīrusu Latvijā nesāktu attīstīties pēc Itālijas scenārija, paziņoja TV3 intervijā Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Viņš uzsvēra, ka galvenais līdzeklis pret bīstamās infekcijas izplatīšanos ir fiziska distancēšanās. Speciālists vēlreiz atgādināja, ka tiem, kas pēdējo divu nedēļu laikā ir atgriezušies Latvijā no ārzemēm, ir jāievēro pašizolācijas režīms 14 dienu garumā.

"Visiem jābūt savās mājās, jāseko līdzi savai veselībai, jāmēra temperatūra. Ja ir klepus, temperatūra vai kādas citas pazīmes, jāzvana pa tālruni: 8303.

Tas ir ļoti izšķiroši, ja viņi ies ārā, tiksies ar citiem cilvēkiem, mums pastāv risks, ka inficēsies vēl cilvēki," norādīja Dumpis.

Tāpat infektologs pastāstīja, ar ko situācija Latvijā atšķiras no citām valstīm.

Железнодорожный вокзал в Риге - Sputnik Latvija
Ārzemēs iestrēgušie Latvijas iedzīvotāji varēs atgriezties mājās ar speciālu vilcienu

"Mēs neesam pārapdzīvota valsts. Mums nav metro, mums nav lielas pārvietošanās sabiedriskajos transportos – salīdzinoši. Ja mēs tiekam galā ar iebraucēju plūsmu, ka viņi nosēž mājās, neiet uz sporta klubiem, netiekas ar draugiem un tiešām ziņo par simptomiem, tad mēs šādā veidā ar dažiem gadījumiem varētu, visu laiku diagnosticējot un izmeklējot kontaktus, turpināt dzīvot, mācīties dzīvot, varbūt pat attīstās bizness," uzsvēra Uga Dumpis.

Kā jau rakstīja Sputnik, no 13. marta līdz 14. aprīlim Latvijā ir izsludināts ārkārtas situācijas režīms saistībā ar jaunā koronavīrusa COVID-19 saslimšanas izplatīšanos. Slēgta starptautiskā pasažieru satiksme, atcelti masveida pasākumi, ieviesti jauni noteikumi veikalu apmeklēšanai.

Valdība apstiprinājusi pasākumu kompleksu atbalsta sniegšanai biznesam un iedzīvotājiem, tostarp ieviesa tā saucamo dīkstāves pabalstu.

Ziņu lente
0