"Informāciju par saslimušajiem slēpj": Dombrava pieprasa likvidēt Datu valsts inspekciju

© Sputnik / Sergey MelkonovУ здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии "За правовую Латвию!"
У здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии За правовую Латвию! - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības Jānis Dombrava nav apmierināts ar koronavīrusa izplatības kartes trūkumu Latvijā un pieprasa likvidēt Datu valsts inspekciju.

RĪGA, 21. marts – Sputnik. Situācija ar koronavīrusu Latvijā turpina saasināties katru dienu. Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības Jānis Dombrava jau sen cenšas aicināt atbildīgos dienestus informēt sabiedrību par vietām, kur tika atklāti inficētie cilvēki, un publicēt karti, kura ļautu iedzīvotājiem uzzināt inficēto daudzumu pēc Latvijas rajoniem un pilsētām.

Taču veselības ministre Ilze Viņķele paziņo, ka informāciju par inficētajiem ar koronavīrusu aizsargā personas datu aizsardzības regula, kuras izpildi uzrauga Datu valsts inspekcija.

Pēc Viņķeles sacītā, norādīt vīrusa izplatības vietu drīkst tikai pēc tam, kad tur tiks reģistrēti vismaz pieci inficēšanās gadījumi.

Dombrava palika neapmierināts ar šādu lietu pavērsienu un pieprasīja likvidēt Datu valsts inspekciju (DVI).

"Situācijā, kad ir jātaupa budžeta līdzekļi - rosinu likvidēt Valsts datu inspekciju @Datu_inspekcija. Cik var noprast, informācija par vietām, kur ir saslimušie tiek slēpta šīs institūcijas dēļ. Jā tā nav, tad publicējat, ka SPKC paši ir izdomājuši slēpt datus," aicina politiķis Twitter vietnē.

​Datu valsts inspekcija ātri atbildēja Dombravam, informējot viņu, ka nevienam neko nav aizliegusi un karti drīkst publicēt, ja netiks nosauktas konkrētas personas.

" Personas datu aizsardzībai nav jābūt šķērslim, kas kavētu efektīvu cīnu ar infekciju slimību (tai skaitā Covid-19) izplatību," atzīmēja Datu valsts inspekcijā.

​Tiesa, vairums sociālā tīkla lietotāju, liekas, nenovērtēja Dombravas iniciatīvu un atkal metās viņu izsmiet.

"Visdegošākais, brāl, šobrīd ir tautību dati, lai iedzīvotāji spēj uz ielas pēc sejām un krāsas noorientēties! Kādām rasēm pieder saslimušie, @Datu_inspekcija? Kāpēc slēpjat?" joka pēc vaicā Dombravas partijas biedra Raivja Dzintara atdarinātāja lapas uzturētājs.

"Brīdī, kad jātaupa valsts budžets, ierosinu atsevišķiem Saimas deputātiem atteikties no savas algas. Tādā veidā tie būtu daudz noderīgāki kā ir patreiz. Līdzekļus var novirzīt cīņai ar vīrusu," ķircina politiķi Gundars Lipins.

​​"​Šis neesot parodijas konts," precizē visiem Pāvels Šnejersons, daloties Saeimas deputāta tvītā.

​​"​Moš vienkārši likvidējam demokrātiju? Ulmanis lētāk sanāk!" sarkastiski piebilst Selma.

​Taču bija arī tādi komentētāji, kas atbalstīja Jāņa Dombravas ideju.

"GDPR regula manuprāt arī ir traucējoša dažos aspektos apkarot operatīvi vīrusa izplatību," raksta Jānis Kravalis.

​"Labāk uzreiz sākt publiski dedzināt saslimušos kopā ar viņu ģimenēm un mājdzīvniekiem. Kā Viduslaikos. Un VUGD likvidēt, lai ugunskuru nevar nodzēst," cenšas precizēt Dombravas piekritēju domu jurists Edgars Pastars.

​Tikmēr citi asprātīgi lietotāji jau reaģējuši uz Dombravas lūgumu un publicēja detalizētu koronavīrusa izplatības karti. Iznāca šādi:

​Kartē, kura sadalīta četros Latvijas etnogrāfiskajos reģionos (Vidzeme, Kurzeme, Zemgale un Latgale) ir attēlota frāze "sēdi mājās" – katrā reģionā – savā dialektā.

Atgādināsim, ka saskaņā ar 20. marta datiem, Latvijā koronavīruss kopumā tika atklāts 111 cilvēkiem.

Jāatzīmē, ka karte, iespējams, nav tik detalizēta, kā to pieprasīja Dombrava, tomēr tika publicēta.

Saskaņā ar publikāciju, pacienti Latvijā atrodas 19 pašvaldībās. Lielākā daļa no viņiem ārstējas mājās. Latvijā pagaidām nav smagu saslimšanas gadījumu, kuros būtu nepieciešama mākslīgā plaušu ventilācija.

Ziņu lente
0