"Kad blakus ir kaimiņi": Latvijas iedzīvotāji pretojas koronavīrusa epidēmijai

CC0 / PxHere / Жилой дом в Риге
Жилой дом в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kamēr Latvija ir ārkārtas stāvoklī un valdība meklē iedzīvotāju atbalsta metodes, parasti cilvēki jau nāk palīgā viens otram.

RĪGA, 19. marts – Sputnik. Daudzi Latvijas iedzīvotāji nepaliek vienaldzīgi un piedāvā savu palīdzību tiem, kam tā var noderēt. Lielākoties runa, protams, ir par tiem cilvēkiem, kas šobrīd atrodas pašizolācijā – tie ir sirmgalvji vai hroniski slimnieki, kuru dzīvība ir riska zonā, vai par tiem, kas varēja kontaktēt ar COVID-19 inficētajiem un tagad ir karantīnā.

Sociālo tīklu lietotāji publicē aizkustinošos stāstus par brīvprātīgajiem, kuri piedāvā kaimiņiem palīdzību - aiziet uz veikalu vai izvest pastaigāties suni.

Piemēram, Jeļena Sivačeva pastāstīja, ka savas mājas kāpņutelpā Zolitūdē viņa ieraudzīja sludinājumu no atsaucīgās kaimiņienes Līgas.

"Līdz asarām patīkami. Uzrakstīju viņai personīgu vēstuli. Kad blakus ir šādi kaimiņi, ne no kā nav bail," raksta Jeļena.

Citi aktīvisti pulcē īstas brīvprātīgo kustības un meklē personas, kurām ir nepieciešams atbalsts krīzes situācijā, lai sniegtu viņiem palīdzību.

"Ja jums ir jebkāda informācija par vientuļiem gadagājuma cilvēkiem, kuri patstāvīgi nespēj nopirkt un sagādāt sev pirmās vajadzības pārtikas produktus un t.t., dalāmies grupā voluntieris.lv. Kopā mēs palīdzēsim katram. Meklējam brīvprātīgos kas dzīvo Rīgas mikrorajonos!" teikts grupas Voluntieris.lv sludinājumā.

Arī psihoterapeiti nestāv malā – daudziem cilvēkiem krīze var kļūt par smagu psiholoģisku pārbaudījumu.

Daži Latvijas psihoterapeiti ir gatavi absolūti par brīvu nākt palīgā tiem, kas izjūt grūtības pielāgoties jaunajiem apstākļiem – ir apjukuši, izjūt uztraukumu un ir stresa stāvoklī.

"Mūsu mērķis – atbalstīt, informēt, kā arī organizēt komunikācijas telpu, kur katrs jutīsies spēcīgāks, mierīgāks, stabilāks un … ne vientuļš. Grupa – tas ir spēks, apvienojoties cilvēki spēj tikt galā ar lielākām grūtībām, nekā vienatnē. Šobrīd esam ieplānojuši 3 tikšanās," raksta Facebook ģimenes psihoterapeite un geštalta terapeite Tatjana Kutuzova.

Savukārt Latvijas Sarkanais Krusts un Rīgas sociālais dienests aicina iedzīvotājus, kuri pašizolācijas dēļ izjūt grūtības ar produktu piegādi, vērsties pēc palīdzības pie viņiem.

Lai precizētu, kāda tieši palīdzība ir nepieciešama, iedzīvotājus lūdz zvanīt uz tuvāko Latvijas Sarkano Krustu vai arī uz centrālo biroju pa tālruni 67 336 651 (darbadienās no plkst. 8:30 līdz 17:00) vai rakstīt e-pastā uz secretariat@redcross.lv.

Tāpat var vērsties Rīgas sociālajā dienestā pa tālruni 8000 5055 vai 67 105 048.

Atgādināsim, ka no 13. marta līdz 14. aprīlim Latvijā ir izsludināta ārkārtējā situācija: atcelti masveida pasākumi, slēgta starptautiskā pasažieru satiksme, savukārt skolas no 23. marta pāriet pie mācībām neklātienē.

Ziņu lente
0