Pārtikas Latvijā pietiks visiem: atliek vienīgi aizvest to līdz veikaliem

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasПокупатель в магазине, архивное фото
Покупатель в магазине, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šobrīd Latvijas pārtikas ražotājiem ir pietiekami daudz izejvielu un iepakošanas materiāla krājumu, taču nepietiek darbaspēka.

RĪGA, 19. marts – Sputnik. Latvijas pārtikas ražošanas uzņēmumi ražo vairāk produktu, nekā apēd vietējie iedzīvotāji, taču ilgtermiņa perspektīvā ir iespējamas problēmas ar veikalu nodrošināšanu ar produktiem, raksta Smartlatvia.

Пустые полки магазина Максима в Риге. Рижане выкупают макароны, крупы и мясные консервы - Sputnik Latvija
Histērija – tā ir norma: psihologi ar to, kā pārvarēt paniku koronavīrusa dēļ

Šobrīd nav nekādu problēmu ar produktu piegādi veikaliem, apgalvo Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

"Latvijā ražotāji saražo vairāk pārtikas nekā valsts iedzīvotāji patērē. Mēs monitorējam situāciju nozarē un redzam, ka ražošana pašreiz norit bez aizķeršanās un piegādes tiek veiktas pilnā apjomā. Skatoties ilgākā termiņā, bažas rada sarežģītā loģistikas situācija uz valstu robežām, kur stundām, pat diennaktīm garās rindās stāv kravas automašīnas ar izejvielām un saražoto produkciju. Ir nepieciešams organizēt speciālus robežšķēršošanas koridorus pārtikas piegādēm," brīdina Šure.

Pēc viņas sacītā, šobrīd Latvijas pārtikas ražotājiem ir pietiekami izejvielu un iepakošanas materiālu krājumi. Problēma tajā, ka pagaidām neviens nezina, cik ilga izrādīsies cīņa pret koronavīrusu un, attiecīgi, cik ilgi turpināsies problēmas ar starptautiskajām preču un izejvielu piegādēm.

Pēc Šures sacītā, valsts varētu palīdzēt nodrošināt ražošanas un piegāžu nepārtrauktību, piemēram, atceļot ierobežojumus laikam, ko kravas mašīnas vadītājs drīkst atrasties pie stūres.

Рижский черный бальзам - Sputnik Latvija
"Latvijas balzams" sāks ražot antiseptisko līdzekli, kuru nedrīkst dzert

Neskaitot loģistiku, nozare sāk izjust darbaspēka trūkumu – daudzi vecāki šobrīd paliek mājās ar bērniem.

Latvijas zemnieki iepriekš jau apgalvoja ka spēj pilnībā nodrošināt iekšējo tirgu ar produktiem pilnas izolācijas gadījumā – griķu pietiks visiem.

Šobrīd pastāvošās problēmas ar produktu piegādi uz mājām nav saistīti ar ēdiena trūkumu, bet gan ar iepakotāju un kurjeru ierobežotajām iespējam, kuri netiek galā ar ārkārtīgi lielo pieprasījumu.

Ziņu lente
0