E-veselība neatvieglo iedzīvotājiem karantīnu

© Pixabay / HayleybarcarМедицинские препараты в аптеке
Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc ārkārtas stāvokļa ieviešanas elektroniskā veselības aprūpes sistēma nav sākusi strādāt labāk.

RĪGA, 18. marts - Sputnik. Traucējumi elektroniskās veselības aprūpes sistēmā (e-veselība) joprojām turpinās, un pilnībā tos novērst nav izdevies, neskatoties uz Veselības ministrijas un izstrādātāju, kā arī Nacionālā veselības dienesta atbildīgo personu pūlēm un solījumiem, vēsta Latvijas radio 4.

Врач - Sputnik Latvija
Veselības ministrija vairs netērēs naudu jaunām e-veselības funkcijām

Kāda aptieku tīkla darbiniece pastāstīja, ka teju vai katru piektdienu elektronisko recepšu sistēma iziet no ierindas un galu galā klienti iet mājās tukšā – traucējumu dēļ farmaceits neredz recepti un nevar izsniegt vajadzīgās zāles.

Nacionālā veselības dienesta vadītājs Edgars Labsvīrs apgalvo, ka tā ne vienmēr esot e-veselības vaina – dažkārt kļūda gadoties lokālajos aptieku tīklos vai ģimenes ārstu datoros.

Viņš atgādināja, ka aptiekās un veselības aprūpes iestādēs pārsvarā ir lokālās sistēmas, kas savienotas ar e-veselību, un labākā iespēja to pārbaudīt – apmeklēt vietni.

Tiesa, amatpersona atzina, ka gadās arī traucējumi e-veselības sistēmā, un salīdzināja tās darbu ar pudeles kaklu – kad liels skaits ārstu vienlaikus izraksta receptes, veidojas "sastrēgums", un sistēma netiek galā ar slodzi.

Viņš piezīmēja, ka lielākās problēmas rodas aptiekā – ja e-veselība nestrādā un papīra receptes nav, pacients nonāk strupceļā. Viņš atgādināja, ka e-veselība ir valsts svarīgās infrastruktūras daļa, kam jāstrādā caurām dienām, kā arī apsolīja darīt visu nepieciešamo, lai tā galu galā darbotos vajadzīgajā režīmā, un vēlāk tai būtu iespējams pievienot jaunas funkcijas.

Pie tam Igaunijā iespēju patstāvīgi atvērt slimības lapu tīmeklī šī pakalpojuma funkcionēšanas pirmajā dienā izmantoja aptuveni 5 tūkstoši cilvēku, informēja portāls EER. Pakalpojumu nesen atvēra Slimo kase sakarā ar strauji augošo slodzi, ko izjūt veselības aprūpes sistēma koronavīrusa epidēmijas rezultātā.

Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Viņķele par e-veselību: bezgalīgās šausmas turpinās

Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide iepriekš ierosināja iegādāties elektroniskās veselības aprūpes sistēmu Igaunijā, jo tā darbojas bez traucējumiem. Tomēr Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško apgalvo, ka tas neesot iespējams: ja Igaunijā kaut kas strādā labāk nekā Latvijā, tas nenozīmē, ka Latvija var to pilnībā kopēt, jo Igaunijai ir principiālas atšķirības no Latvijas."

Ierēdne atgādināja, ka Igaunijā ir vienota platforma, kas saista visas valsts iestādes un tās visas var saņemt informāciju no sistēmas.

Ziņu lente
0