Politika

Atradīs piekāpīgu un nodrošinās obligāto SDG: Nemiro atstādina no ministra amata

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Premjerministrs Krišjānis Kariņš paziņoja, ka saņēmis no Satversmes Aizsardzības biroja informāciju par pielaides valsts noslēpumam anulēšanu ekonomikas ministram Ralfam Nemiro, iemesli viņam neesot zināmi.

RĪGA, 13. marts – Sputnik. Ekonomikas ministram Ralfam Nemiro ir anulēta piekļuve valsts noslēpumam, savukārt partija KPV LV jau nākamnedēļ piedāvās jaunu kandidātu ministra amatam, vēsta BNN.

Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš 13. martā paziņoja, ka viņš ir saņēmis informāciju no Satversmes Aizsardzības biroja par to, ka Nemiro ir anulēta pielaide valsts noslēpumam, tādēļ viņa partija KPV LV tiek aicināta izvirzīt jaunu kandidātu ekonomikas ministra amatam. Kariņš atzina, ka viņam nav zināmi iemesli, kādēļ Nemiro zaudējis pielaidi valsts noslēpumam, un arī viņam šis paziņojums kļuvis negaidīts.

5-й туристический форум Китая и стран Центральной и Восточной Европы на высоком уровне. Министр экономики Ральф Немиро - Sputnik Latvija
Politika
Melu ziņa no premjera: OIK atcelšana nogremdēs "Latvenergo"

KPV LV pārstāvis Atis Zakatistovs uzsvēra, ka arī viņam šī informācija ir jauna. Pēc viņa sacītā, partija līdz 16. martam pieņems lēmumu jauna kandidāta jautājumā. "Premjers ir lūdzis, lai mēs izvirzām savu kandidātu, tāpēc atbildi sniegsim pirmdien," pateica Zakatistovs.

Koalīcijas paritju sadarbības līgums paredz, ka pieprasīt jebkura sadarbības partnera izvirzītā ministra demisiju iespējams gadījumā, ja viņš ir zaudējis uzticību, ja viņa darbs nav atbilstošs no profesionālās kvalitātes viedokļa, ja partneris nepilda tās saistības, ko uzņēmies ar šo koalīcijas vienošanos, nespēj nodrošināt Deklarācijā par Ministru kabineta iecerēto darbību noteikto prioritāšu un apstiprinātajā Valdības rīcības plānā noteikto uzdevumu izpildi viņa vadītajā ministrijā, vai arī ministrs ar savu rīcību apzināti ir kaitējis valsts reputācijai.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja par Nemiro konfliktu ar Jaunās konservatīvās partijas līderi, Tieslietu ministrijas vadītāju Jāni Bordānu, kurš pieprasīja ekonomikas ministra demisiju. Pēc Bordāna domām, Ekonomikas ministrijā notiekošais liecina, ka Nemiro liek lietā visas pūles, lai pietuvinātu sev nepietiekami kvalificētas personas ar šaubīgu reputāciju un vienai no stratēģiski svarīgākajām Latvijas attīstībai kompānijām – "Latvenergo".

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Politika
Kariņu sarūgtināja Nemiro mēģinājums atcelt OIK

Savukārt Nemiro neizslēdza iespēju, ka JKP ir saņēmusi politisko pasūtījumu nomainīt ekonomikas ministru saistībā ar to, ka jauno konservatoru sponsors ir latviešu izcelsmes amerikāņu uzņēmējs Pēteris Ragaušs, kurš lobē SDG termināļa būvniecību Skultes ostā un kurš vēlētos, lai šis projekts iegūst nacionālo interešu objekta statusu, kā arī cer noslēgt vērā ņemamu līgumu ar "Latvenergo" par gāzes piegādēm. Bez Ekonomikas ministrijas un ministrijas pārstāvja "Latvenergo" atbalsta to nav iespējams izdarīt, savukārt Nemiro, būdams ministrijas vadītājs, uzstājās pret termināļa būvniecību, apejot tirgus principus.

Šo versiju apstiprina arī Rīgas domes deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.

"Latvijā tas (pielaides valsts noslēpumam atņemšana – red.) ir visērtākais un garantētākais izrēķināšanās veids ar ikvienu politisko oponentu. Ne tu, Ralf, pirmais, ne tu pēdējais. Diemžēl… Tagad ātri atlasīs piekāpīgu cilvēku, kurš nodrošinās "Latvenergo" līguma parakstīšanu par obligāto gāzes iegādi no topošā termināļa Skultē, un lieta darīta. "Ragaušs, Bordāns un Co" varēs baudīt savas shēmas rezultātus," uzrakstīja viņš savā Facebook lapā.

Tāpat Internetā plaši apsprieda to, ka Ralfs Nemiro nesen publicēja Facebook fotogrāfijas, kurās viņš kopā ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu pozē jaunās ražotnes atklāšanas ceremonijā pilsētā. Lembergs ir iekļauts ASV sankciju sarakstā, un viņš neizslēdz, ka tieši Jānis Bordāns, kurš pirms šī lēmuma paziņošanas no Amerikas puses viesojās ASV, centās panākt ierobežojošo pasākumu ieviešanu pret Ventspils mēru.

Ziņu lente
0