Kaut vai pa telefonu: koronavīruss netraucēs Latvijas skolēniem mācīties

© Sputnik / Sergey MelkonovДень знаний в Рижской средней школе №88. Первоклассник плачет на торжественной линейке
День знаний в Рижской средней школе №88. Первоклассник плачет на торжественной линейке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja nav iespējas izmantot video konferences, tad neviens nav atcēlis papīra mācību grāmatas un mājasdarbus pa telefonu.

RĪGA, 13. marts – Sputnik. Neatkarīgi no situācijas ar koronavīrusu COVID-19 Latvijā, visiem skolēniem tiks nodrošināti mācību materiāli, un mācības turpināsies, paziņoja radio Baltkom ēterā Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntars Catlaks.

Vakar Latvijas valdība izsludināja ārkārtas stāvokli. No 13. marta skolas un citas izglītības iestādes, izņemot pirmsskolas izglītības iestādes, tiek slēgtas uz karantīnu. Audzēkņi pāriet pie mācībām neklātienē. Izglītības iestādes apmeklēšana ir paredzēta tikai centralizēto eksāmenu kārtošanai.

Вид на Старый город - Sputnik Latvija
Līdz Lieldienām: Viļņā ieviesta karantīna saistībā ar koronavīrusu

Catlaks uzsvēra, ka mācību process nebeigsies pat skolēniem, kuru ģimenēs nav datora, kas ir pieslēgts pie Interneta.

"Visiem ir komunikācijas iespējas. Pats galvenais, ka skolas var sazināties ar vecākiem un skolēniem, pat telefoniski, ja nepieciešams. Var uzdot uzdevumu, mācību grāmatas papīra formātā neviens nav atcēlis. Ja nav iespējas izmantot tehnoloģijas, video konferences, tad skolēns saņem uzdevumu un nodarbojas mājās ar vecākiem patstāvīgi. Visas skolas izmanto datorus, Internetu un sistēmu "E-Klase"," sacīja Catlaks.

Tāpat viņš atzīmēja, ka par mācību gada pagarināšanu pagaidām netiek runāts – viss ir atkarīgs no tā, kā attīstīsies situācija.

"Mēs izskatām arī šādu scenāriju. Tas ir iespējams, ja karantīna ilgs ilgāk, nekā divas nedēļas, tas būtiski apgrūtinās mācību procesu. Tad nāksies izmantot plānu "B" –mācību gada pagarināšana un eksaminācijas sesijas pārskatīšana," sacīja Catlaks.

Вид на ночной Таллин, Эстония - Sputnik Latvija
Igaunijā izsludināts ārkārtas stāvoklis

Izglītības satura cents izskata iespēju īslaicīgi slēgt bērnudārzus. Patlaban pirmsskolas izglītības iestādes valstī ir atvērtas, taču, lai bērns var apmeklēt bērnudārzu no 13. marta, vecākiem ir jāsniedz rakstisks apstiprinājums, ka ģimene nav atradusies jaunā koronavīrusa izplatīšanās reģionā un nav kontaktējusi ar inficētām personām, kā arī nav citas iespējas pieskatīt bērnu.

"Mēs apzināmies šo nepieciešamību, mazi bērni nevar palikt mājās cieni, vienam no vecākiem ir jābūt ar viņiem. Līdz ar to viņiem ir jābūt iespējai vai nu strādāt no mājām, vai arī saņemt atvaļinājumu. Tas ir jāizlemj valdībai augstākajā līmenī," sacīja Catlaks.

Ierobežojošie pasākumi Latvijā darbosies līdz 14. aprīlim.

Ziņu lente
0