Skandāls Madonā: neredzīgu invalīdu neielaida kafejnīcā

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasЛабрадор
Лабрадор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Madonas kafejnīca atteicās apkalpot neredzīgu apmeklētāju, jo iestādes administrācija nevēlējās laist invalīdu ar suni pavadoni.

RĪGA, 11. marts – Sputnik. Madonā aklu apmeklētāju ar suni pavadoni neielaida kafejnīcā "Bura", stāsta savā Facebook lapā notikušā aculieciniece.

"Liels paldies Madonas krodziņa "Bura" saimniecei, kura liedza iespēju paēst ceļotājiem tikai tāpēc, ka viens no mums bija neredzīgs un viņam līdzi bija suns pavadonis. Neraugoties uz to, ka galdiņš bija rezervēts, mums nācās doties prom izsalkušiem.
Tas bija iemesls piestāt Liepkalnos, kur tikām skaisti un garšīgi pamieloti Liepkalnu kafejnīcā. Šajā vietā valsts likumi ir spēkā, un pat iepriekš nepieteikti ceļinieki ir mīļi gaidīti viesi," pastāstīja Laila Čakare.

Zem publikācijas izvērtās diezgan spraiga diskusija: daži aizstāvēja kafejnīcas administrāciju, jo galdiņa rezervācijas laikā apmeklētāji nepabrīdināja, ka viņiem līdzi būs suns, taču lielākā daļa komentētāju nosodīja Madonas kafejnīcu un pat apsūdzēja to invalīdu diskriminēšanā.

Открытие нового корпуса торгового центра Alfa - Sputnik Latvija
EP deputāti vairs nevēlas palīdzēt invalīdiem

Pati kafejnīca ievietoja atbildes publikāciju, kurā centās attaisnot sevi par 7. martā notikušo incidentu.

Kafejnīcas "Bura" pārstāvji paskaidroja, ka parasti neapkalpo klientus ar dzīvniekiem, jo cenšas nodrošināt drošību saviem apmeklētājiem ar maziem bērniem.

"Kas attiecas uz 2020. gada 7. marta atgadījumu, kad mūsu iestādē ieradās četras personas ar suni, starp kurām bija neredzīgs cilvēks, paskaidrojam, ka pirms ierašanās mūsu iestādē, minētās personas rezervēja galdiņu, bet, piesakot rezervāciju, neinformēja, ka līdzi būs suns, kuram protams arī ir nepieciešama vieta blakus pie galda.

Šādos izņēmuma gadījumos, ja ierodas cilvēks, kuram līdzi ir ne tikai vienkāršs mājdzīvnieks, bet tiešām speciāls pavadonis, kā tas bija šajā reizē, tad šādus klientus mēs apkalpojam pēc iepriekšējas vienošanās norobežotā telpā no citiem klientiem," paskaidroja iestādes īpašnieki.

Viņi vēlreiz uzsvēra, ka kafejnīcai nav nekas pretī pret invalīdiem, taču tā neapkalpo klientus ar dzīvniekiem, kas, protams, neattiecas uz speciāliem suņiem pavadoņiem priekš neredzīgiem cilvēkiem. Taču konkrētajā gadījumā iestāde nebija gatava tam, ka viesiem būs līdzi suns, kuram bija jānodrošina vieta pie galda un tai pat laikā neradītu neērtības citiem klientiem.

Kopā ar skaidrojumu kafejnīcas "Bura" īpašnieki izteica publisku atvainošanos Lailai Čakarei saistībā ar radušos situāciju.

Пример силы, духа и упорства - бодибилдинг в инвалидной коляске - Sputnik Latvija
Latvijā nav darba invalīdiem

Taču Latvijas iedzīvotājus iestādes skaidrojumi, izskatās, neapmierināja – komentāros daži aicina aktīvi dalīties šajā stāstā, lai iztaisītu "reklāmu" šai te nedraudzīgajai kafejnīcai.

Skandāls nonāca arī līdz Invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons" – speciālisti situāciju kafejnīcā "Bura" komentēja ar lakonisku publikāciju.

"Uz suņiem-pavadoņiem neattiecas nekādi ierobežojumi sabiedrisku vietu apmeklēšanai — tie kopā ar saimnieku var gan vizināties sabiedriskajā transportā, lidot ar lidmašīnu, var doties uz saimnieka darbavietu, uz veikalu iepirkties, apmeklēt kādu saviesīgu pasākumu, dzīvot viesnīcā, ierasties restorānos," uzrakstīja invalīdu tiesību aizstāvji savā Facebook lapā.

Savukārt juristi piebilda, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 959 30.5. punktu, suņiem pavadoņiem ir tiesības piekļūt visur, kur dodas viņu saimnieks. Tas nozīmē, ka šādi suņi var apmeklēt kafejnīcas, restorānus, veikalus, braukt ar taksometru un t.t. Pastāv tikai divi izņēmumi: operāciju zāle un dažas zoodārza teritorijas.

Ziņu lente
0