Kurā vēl tiesiskā valstī tas būtu iespējams: Ušakovs pastāstīja par tiesāšanos ar Pūci

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Риги Нил Ушаков с супругой Иветой Страутиней-Ушаковой во время митинга на Ратушной площади
Мэр Риги Нил Ушаков с супругой Иветой Страутиней-Ушаковой во время митинга на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par tiesnesi Nila Ušakova lietā ir nozīmēta bijusī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas darbiniece, ar kuras vadītāju arī tiesājas bijušais Rīgas mērs.

RĪGA, 5. marts – Sputnik. Rīgā 4. martā notika pirmā tiesas sēde lietā, kas tika ierosināta pēc Nila Ušakova iesnieguma, kurš apstrīdēja Latvijas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces lēmumu par Rīgas mēra atstādināšanu no amata. Kā stāsta pats Ušakovs, par tiesnesi nozīmēta bijusī Pūces kolēģe, un interešu konfliktu tajā neviens nesaskata.

Administratīvā rajona tiesa Rīgas tiesu nams ierosināja lietu pēc Ušakova iesnieguma jau 2019. gada maijā. Bijušais mērs apstrīdēja savu atstādināšanu no amata. Kā viņš toreiz paziņoja, viņa intereses pārstāv advokāti Viktors Tihonovs un Gatis Gailums. Ušakovs kopā ar juristiem sagatavoja ne vien iesniegumu, kas apstrīd Pūces rīkojumu, bet iesniedza arī privātu sūdzību ar lūgumu izvērtēt to, vai ministrs nebija ļaunprātīgi izmantojis savas pilnvaras. Pēc Ušakova domām, pieņemot lēmumu par viņa atstādināšanu, Pūce vadījās pēc politiskiem, nevis juridiskiem motīviem.

Pēc gandrīz gada kopš lietas ierosināšanas notika pirmā tiesas sēde. Lietu vada tiesnese, kura agrāk strādāja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, tātad bija Jura Pūces padotā, kurš arī izdeva rīkojumu par Ušakova atstādināšanu no amata.

"Skatieties - es patreiz tiesājos ar ministru Pūci un viņa vadīto ministriju, jo gadu atpakaļ viņš pieņēma absolūti prettiesisku lēmumu par manis atstādināšanu no mēra amata Rīgā. Ziniet, kas ir nozīmēts par tiesnesi šajā lietā? Tiesnese, kura vēl tikai 4 gadus atpakaļ pati strādāja ministrijā kopā ar tiem pašiem kolēģiem, pret kuriem es patreiz tiesājos," uzrakstīja Ušakovs savā Facebook lapā.

Pēc viņa sacītā, viņa juristu lūgums nomainīt tiesnesi tika noraidīts.

"Sakiet, kurā vēl tiesiskā valstī tas būtu iespējams? Šodien notika pirmā tiesas sēde, advokāti pieprasīja tiesneša nomaiņu. Bet tiesnese izlēma, ka nekāda interešu konflikta nav," uzrakstīja Ušakovs.

Мэр Риги Нил Ушаков во время митинга на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Politika
Politologs par krīzi Rīgas domē: pie visa vainīgs ir Ušakovs

Kā jau ziņoja Sputnik Latvija, naktī uz 5. aprīli vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce izdeva rīkojumu par Rīgas domes priekšsēdētājas Nila Ušakova atstādināšanu no amata. Pūces rīkojumā uzskatīta virkne pārkāpumu, ko Ušakovs pieļāvis kā Rīgas mērs un Rīgas satiksme kapitāla daļu turētājs: viņš ir pārkāpis vairākas likuma normas par publiskas personas un kapitālsabiedrību kapitāldaļu pārvaldi, likuma normas par publiskas personas finanšu līdzekļu un īpašuma izšķērdēšanas novēršanu, grāmatvedības, budžeta un finanšu pārvaldes, pašvaldību budžetu likumus.

Tāpat Ušakovam tika norādīts uz dažiem formāliem pārkāpumiem: par Rīgas domes un tās komiteju sēžu rīkošanas kārtības neatbilstību noteiktai procedūrai un par atbilžu sniegšanas kārtību VARAM jautājumiem.

Ziņu lente
0