Eksperti: Doma baznīcai ir nepieciešams steidzams remonts, pastāv sabrukšanas risks

© Sputnik / Sergey MelkonovКрестовая галерея Домского собора
Крестовая галерея Домского собора - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc speciālistu domām, koka pāļi, uz kuriem turas baznīcas pamati, sen ir sapuvuši, tādēļ pavisam drīz tās apmeklēšana kļūs bīstama.

RĪGA, 4. marts – Sputnik. Pirms tūrisma sezonas sākuma eksperti veica Doma baznīcas stāvokļa pārbaudi, jo plaisu izmērs ēkas sienās kļūst arvien biedējošāks, raksta BB.lv ar atsauci uz raidījumu "900 sekundes". Pēc speciālistu domām, Doma baznīcai ir nepieciešama steidzama fundamenta nostiprināšana.

Ronalds Lūsis, kurš nodarbojas ar baznīcas atjaunošanas darbiem, paziņoja, ka koka pāļi pagrabstāvā gruntsūdeņu dēļ jau sen ir nelietderīgā stāvoklī un rada lielus draudus ēkas konstrukcijām. Ja drīzumā netiks veikti atjaunošanas remontdarbi, tad pastāv liels konstrukciju sabrukšanas risks.

Pēc Lūša sacītā, sākumā ir jāveic arheoloģiskie pētījumi un tikai pēc tam jāsāk būvdarbi. Zināms, ka iepriekš arheoloģiskie darbi Doma baznīcā tika veikti vien dažās vietās.

Здание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Vienāds ar diviem ugunsgrēkiem: Saeimas deputātiem draud remonts un pārvākšanās

"Dažām (plaisām) ir viens milimetrs, dažām trīs un vēl vairāk. Tad viņi grib redzēt, cik ir izvairījušās no plaknes, cik tās plaisas ir potenciāli bīstamas, cik ir iespēja izkrist ķieģeļiem," pastāstīja Lūsis.

Būvinženieris Aldis Grasmanis ziņoja, ka baznīcas pamatu stiprināšanas metode jau ir izvēlēta. Novecojušos pāļus aizstās ar jauniem, visas nomaiņas operācijas ir jāveic ārkārtīgi piesardzīgi, lai nesabojātu ēkas vēsturisko izskatu.

"Pamatos tiek veidota betona josla un tad caur šo betona joslu ar domkrata palīdzību tiek spiesti šie pāļi pa fragmentiem," precizēja viņš.

Remontdarbu gaitā ir svarīgi ņemt vērā arī lielo tūristu skaitu, kas sezonā sasniedz vairākus tūkstošus dienā. Tiek atzīmēts, ka, saskaņā ar optimistiskākajām prognozēm, būvdarbi sāksies 2021. gada vasarā.

Doma baznīca ir viens no galvenajiem Rīgas simboliem un viena no slavenākajām apskates vietām, kā arī baznīca ir Baltijas valstu lielākais Viduslaiku templis.

Ziņu lente
0