Grāmatvežiem būs jāiegādājas licences un jāziņo VID par priekšniecību

© pixabayКалькулятор
Калькулятор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts ieņēmumu dienests plāno sertificēt speciālistus, kuri sniedz grāmatvedības pakalpojumus. Par licenci nāksies maksāt 100 eiro.

RĪGA, 29. februāris — Sputnik. No šī gada vasaras grāmatvežiem Latvijā nāksies iegādāties licences un ziņot VID par apkalpojamo uzņēmumu aizdomīgiem darījumiem. Ja noskaidrosies, ka uzņēmums atmazgājis naudu, bet grāmatvedis par to nav informējis, viņš zaudēs licenci un būs spiests apmaksāt sodu 5-10% apmērā no summas, vēsta LSM.

Patlaban Latvijā reģistrēti 7200 grāmatveži. Šis skaits ir visai liels. Daļēji tas skaidrojams ar to, ka patlaban darbam šajā profesijā, pēc būtības, pietiek ar trīs mēnešus ilgiem kursiem.

Записи в блокнот - Sputnik Latvija
Latvieši sūdzas par bosiem un ierēdņiem: Informatoru aizsardzības likums darbojas

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības palātas viceprezidente, nodokļu eksperte Lienīte Caune konstatēja, ka pēdējo 10 gadu laikā grāmatvedības pakalpojumu tirgū valda dempings un haoss, atskaišu kvalitāte ir būtiski kritusies, tāpēc Valsts ieņēmumu dienesta darbs ir apgrūtināts.

Situācija sākusi mainīties kopš brīža, kad ar Latviju sāka strādāt Moneyval eksperti.

Jau agrāko pārbaužu laikā Eiropas eksperti naudas atmazgāšanas jautājumos norādīja, ka tik lielam skaitam grāmatvežu, kuri sniedz pakalpojumus mūsu valstī, būtu jāsaņem licences, atgādināja VID pārstāve Agnese Rudzīte.

Plānots, ka grāmatvežiem būs jāsaņem licences no šī gada jūlija. Šim nolūkam grāmatvedim savā vai uzņēmuma vārdā būs jāiesniedz elektroniskās deklarēšanas sistēmā dati par atbilstošu izglītību, civilietiskās atbildības apdrošināšanu un trīs gadu darba pieredzi šajā jomā. Licence maksās 100 eiro un paliks spēkā piecus gadus. Pēc tam būs jāsaņem jauna licence.

Платежный терминал - Sputnik Latvija
VID ir gandarīts: čeku loterijas gaitā "uzķērās" daudzi uzņēmumi

Bez tam grāmatvedis būs atbildīgs par apkalpojamā uzņēmuma darījumiem. Piemēram, redzot, ka uzņēmuma vadītājs noformējis uz to jaunu BMW X5, kas iegādāta par pieciem tūkstošiem eiro, speciālistam vajadzētu nojaust kaut ko nelabu. Aprunāties ar vadītāju. Ja viņš nesniedz saprātīgu pamatojumu, grāmatvedim ir jāziņo VID par aizdomīgu darījumu. Pretējā gadījumā viņš var zaudēt licenci un saņemt sodu, kura summa būs atkarīga no "atmazgātās" naudas summas, ja likumpārkāpums tiks pierādīts.

Licencēšanu plānots sākt jau vasarā, taču tiks noteikts pārejas periods. Šajā laikā visi, kam tas būs nepieciešams, varēs uzlabot izglītību vai papildināt nepieciešamo stāžu. Uzņēmējiem būs pieejams informatīvs saraksts par konkrēta grāmatveža iespējām.

Ziņu lente
0