Novērsa divus teroraktus Jūrmalā: Latvijas VDD atzina labējā ekstrēmisma riskus

© pixabay / DLimadesignПневматическое ружье
Пневматическое ружье - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Labējā ekstrēmisma riski Latvijā pastāv: to pierāda divi terorakti, ko ekstrēmists gatavoja Jūrmalā.

RĪGA, 24. februāris – Sputnik. Vācijā 19. februārī 43 gadus vecs vīrietis nošāva cilvēkus divos kaljanu bāros Hānavā, Hesenes federālajā zemē. Traģēdijā bojā gāja deviņi cilvēki. Pats aizdomās turamais vēlāk tika atrasts miris savā mājā, kur tika atrasti arī viņa 72 gadus vecās mātes mirstīgās atliekas.

Vācijas IeM vadītājs Horsts Zēhofers paziņoja, ka šī masveida slepkavība tiek klasificēta kā terorakts, kas pastrādāts labēju ekstrēmistisku uzskatu dēļ.

Руководитель национал-патриотической организации Центр Густава Целминьша Игорь Шишкинс. Запрещенная символика на шествии легионеров16 марта 2019 в Риге - Sputnik Latvija
Bez karoga, toties ar svastiku: radikālis Šiškins apmeklējis leģionāru maršu

Pēc šiem notikumiem Latvijas Valsts drošības dienestā aizdomājās un atzinās, ka labējā ekstrēmisma riski turpina būt aktuāli Eiropā, neraugoties uz to, ka tie ir mazi, salīdzinājumā ar islāma terorisma riskiem.

Šajā sakarā VDD paziņoja, ka 2019. gadā specdienestiem izdevās novērst divus teroraktus Jūrmalā. Šos teroraktus plānoja labējais ekstrēmists.

Atgādināsim, ka 2019. gadā Latvijas VDD atskaitījās par to, ka neatrada valstī labēji un kreisi orientētas radikālas un ekstrēmistiskas organizācijas.

Specdienestā atzīmēja, ka labēji orientētas radikālas organizācijas tomēr pastāv, taču tās ir nelielas un pasīvas. Taču vairums to, kas piedalās šādās organizācijās, strādā tajās autonomi, uztur sakarus tikai ar tuvākajiem domubiedriem.

Latvijas VDD nenoliedza arī to, ka pastāv atsevišķas radikāli noskaņotas personas, taču apgalvoja, ka savu agresiju viņi izrāda tikai un vienīgi Internetā.

Ziņu lente
0