Bārenīte pamesta savā vaļā: uz divām dienām traucēts e-veselības darbs

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Pāriet pie mediju bankasРабота онкодиспансера в Тамбове
Работа онкодиспансера в Тамбове - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pusotru dienu ilga dīkstāve – ilgākie veselības aprūpes elektroniskās sistēmas darbības traucējumi.

RĪGA, 20. februāris — Sputnik. Veselības aprūpes elektroniskā sistēma pārdzīvojusi ilgākos traucējumus savā darbībā – tā nestrādāja gandrīz divas dienas, vēsta LTV pārraide Panorāma.

Pusotru dienu farmaceitiskos līdzekļus visā valstī bija iespējams saņemt tikai ar papīra receptēm, ģimenes ārsti nevarēja ne atvērt, ne slēgt slimības lapas. Sistēmas traucējumu dēļ visvairāk cietuši lauku iedzīvotāji, kuri speciāli devas uz pilsētu pēc zālēm.

Ģimenes ārsti, kuri jau vairākkārt asi kritizējuši veselības aprūpes elektronisko sistēmu, apsolīja to boikotēt, ja trešdien tā darbu neatsāks. 19.februārī sistēmas darbība tika atjaunota.

Darbs pie datora - Sputnik Latvija
Hakeris: e-veselība – tas ir šausmas un 14 miljoni eiro, kas aizlidojuši skurstenī

Nacionālais veselības dienests (NVD) pasaidroja, ka pusotru dienu ilga dīkstāve pagaidām ir ilgākie traucējumi e-veselības darbībā.

Domājams, traucējumi radušies sistēmas atjaunošanas gaitā brīvdienās. Iespējams, cēlonis ir vienkāršs – par sistēmas kontroli vairs nerūpējas neviena IT kompānija: izsludinātais iepirkums noslēdzies bez rezultāta, un patlaban e-veselības atjaunojumus kontrolē tikai daži cilvēki.

Šobrīd veselības aprūpes elektroniskās sistēmas darbam iztērēti 14,5 miljoni eiro, tuvākajos trijos gados plānots investēt vēl 10 miljonus.

Veselības ministre Ilze Viņķele jau vairākkārt atzinusi, ka e-veselības projekta ieviešanā pieļautas kļūdas, tāpēc e-veselība ir brāķēta, un nosauca sistēmu par "bezgalīgām šausmām".

Ziņu lente
0