Zolitūdes traģēdijas lieta: tiesneši un prokurori vaino viens otru

Суд, правосудие
Суд, правосудие - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zolitūdes traģēdijas lietā spriedumu paziņojušie tiesneši vaino prokurorus par slikti padarīto darbu, prokurori gatavo apelāciju.

RĪGA, 19. februāris – Sputnik. Spriedums Zolitūdes traģēdijas lietā izraisīja vispārēju sašutumu; jau sāk meklēt vainīgos.

Vakar Rīgas Pārdaugavas tiesa paziņoja spriedumu lielveikala sabrukuma lietā Zolitūdē 2013. gadā. Būvinženieris Ivars Sergets atzīts par vainīgu un saņēma sešu gadu cietumsodu. Tostarp viņam ir aizliegts nodarboties ar profesionālo darbību piecu gadu garumā. Pārējos astoņus apsūdzētos tiesa atzina par nevainīgiem.

Cietušo radinieki, kas ieradās uz sprieduma paziņošanu, protesta kārtā pameta tiesas zāli un jau paziņoja par savu nolūku apstrīdēt tiesas lēmumu.

Saeimas deputāts Aldis Gobzems, kurš iepriekš pārstāvēja cietušo intereses, radio Baltkom ēterā nosauca spriedumu par "korupcijas kulmināciju".

"Tajos laikos es nevarēju runāt atklāti, man toreiz bija jāatbalsta prokuratūra. Taču tagad es pateikšu, ka prokuratūra padarīja sliktu darbu, tā nebija gatava procesam. Policija nebija gatava. Priekš kam bija jātērē miljoni ekspertīzēm? Tas viss izrādījās viens liels šovs," paziņoja viņš.

Uz prokuratūras kļūdām norādīja arī Pārdaugavas tiesas tiesneši preses konferencē pēc tiesas sēdes, raksta Jauns.lv.

Tiesnesis Erlens Ernstons paziņoja, ka tiesai nodotajā lietā bija virkne būtisku trūkumu, kurus tiesa, saskaņā ar normatīvajiem aktiem, nebija tiesīga izlabot. Piemēram, vairākas privātpersonas lietā tika prettiesiski atzītas par cietušajiem, tādēļ tiesa nespēja piespriest viņiem kompensācijas. Praktiski visu apsūdzēto rīcībās nevarēja saskatīt prokuratūras viņiem inkriminētos noziegumus.

Prokurori Agris Skradailis, Kaspars Cakuls un Jekaterina Kušakova atbildes kārtā paziņoja žurnālistiem, ka viņiem neesot saprotama tiesas motivācija, jo pilns lēmums vēl nav pieejams, taču viņi uzskata, ka pirmstiesas izmeklēšanā un kriminālprocesa uzraudzībā viņi ir izdarījuši visus nepieciešamos darbus. Pēc sprieduma pilnā teksta nolasīšanas prokurori ir gatavi iesniegt apelāciju.

Lieta par Zolitūdes traģēdiju kļūs par pamatu pārmaiņām tiesu sistēmā, paziņoja žurnālistiem tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Pēc viņa sacītā, visticamāk, šī jautājuma izskatīšana turpināsies nākamajā instancē.

Ziņu lente
0