Tieslietu ministrija: darām visu iespējamo Misānes aizstāvībai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Republika steidz noslēgt ar DĀR divpusēju sadarbības līgumu tiesiskās palīdzības jomā krimināllietās.

RĪGA, 18. februāris – Sputnik. Dienvidāfrikas Republika (DĀR) tuvākajā laikā ir gatava noslēgt ar Latviju divpusēju sadarbības līgumu tiesiskās palīdzības jomā krimināllietās, paziņoja tieslietu ministrs Jānis Bordāns savā Twitter lapā.

Viņš uzsvēra, ka tiek darīts viss iespējamais, lai aizstāvētu Dānijā aizturētās Latvijas pilsones Kristīnes Misānes tiesības. Tostarp Bordāns sazinājies ar Eiropas Komisijas viceprezidentes Veras Jurovas biroju, lai "paceltu lietu Eiropas Savienības līmenī" ministru sanāksmē Briselē.

​Janvāra beigās Latvijas prezidents Egils Levits Pasaules Ekonomikas foruma ietvaros Davosā tikās ar DĀR ārlietu ministri Naledi Pando un iesniedza Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) prezidentam Sirilam Ramafosam piedāvājumus par tiesisko sadarbību krimināllietās.

Sadarbības līgums nozīmē, ka brīdī, kad Misāne tiks izdota DĀR, Latvijas Ģenerālprokuratūra var lūgt izdot viņu izmeklēšanai vai tiesai. Ja Misāne stāsies tiesas priekšā un tiks notiesāta DĀR, Tieslietu ministrija varēs prasīt izdot viņu Latvijai, lai viņa varētu izciest sodu dzimtenē.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs iepriekš aicināja Latvijas valdību vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā, lai apturētu Misānes izdošanu.

​Piektdien Dānijas apgabaltiesa pieņēma lēmumu neatbrīvot DĀR sava bērna nolaupīšanā apsūdzēto Kristīni Misāni. Šis lēmums faktiski nozīmē, ka 20. februārī Misāne tiks izdota DĀR, kur viņai draud 15 gadus ilgs cietumsods.

2011. gadā Kristīne Misāne iepazinās ar DĀR pilsoni. Pēc četru gadu attiecībām viņiem piedzima meita. Taču vecāku starpā sākās konflikti, un vīrietis sāka nežēlīgi izturēties pret Misāni, meitu un sievietes vecāko dēlu. Bailēs par savu un bērnu drošību Misāne 2018. gadā atgriezās Latvijā.

2018. gada decembrī viņa devās darba braucienā uz Mozambiku ar pārsēšanos Kopenhāgenā, taču viņu aizturēja Dānijas lidostā, jo viņa atradās Interpola meklēšanā pēc DĀR pieprasījuma par bērna nolaupīšanu.

Ziņu lente
0