Politologs par Misānes lietu: Latvijai ir jāparāda sava stāja

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание МИД Латвии
Здание МИД Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katrs Latvijas valstspiederīgais var nejauši iekļūt CSNg ārzemēs vai iemīlēties cilvēkā no citas valsts; Misānes lieta parādīja, ka Latvijas atbalstu šādā gadījumā nav vērts gaidīt.

RĪGA, 18. februāris – Sputnik. Kristīnes Misānes lieta apvienoja visu Latvijas sabiedrību, paziņoja radio Baltkom ēterā Kristians Rozenvalds.

Piektdien Dānijas apgabaltiesa pieņēma lēmumu neatbrīvot DĀR sava bērna nolaupīšanā apsūdzēto Kristīni Misāni. Šis lēmums faktiski nozīmē, ka 20. februārī Misāne tiks izdota DĀR, kur viņai draud 15 gadus ilgs cietumsods.

Президент Латвии Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Putins "iedarbojās": Latvijas prezidents Misānes lietā sasauca ārkārtas sanāksmi

"Šis ir viens no tiem notikumiem, ko pieņemts dēvēt par "zīmīgiem", kad tauta emocionāli dzīvo pēc citiem jēdzieniem. Jautājums taču nav konkrētajā sievietē, vienkārši visas šīs iestādes sarakstījās, komunicēja, gadu neko nedarīja. Un katrs cilvēks, kurš nēsā Latvijas pasi sajutās mazāk pasargāts," paziņoja Rozenvalds.

Pēc viņa domām, tagad visi Latvijas iedzīvotāji uzmanīgāk izturēsies pret savu saikni ar valsti.

"Un tā ir jauna emocija. Agrāk mēs dzīvojām un aizmirsām par pasi, par 34. lappusi, kur sīkiem burtiem rakstīts, ka tevi aizsargā Latvijas valsts. Un runa nav par to, ka kāds domāja braukt uz citu valsti un nodarboties tur, kā vakar ziņās teica, ar narkotiku tirdzniecību. Taču katrs var nejauši iekļūt CSNg vai iemīlēties cilvēkā no citas valsts. Un šādas emocijas šobrīd ceļas augšā sabiedrībā," pateica Rozenvalds.

Pēc viņa sacītā, pat ja Latvijai neizdosies aizstāvēt Misāni, ir jāparāda, ka cīņa notiek.

"Šobrīd ir tie, kas nesaprot, kādēļ kāds ir jāaizstāv. Vai tie, kas runā par to, ka ir jāciena tiesu sistēma. Bet ir taču citas vērtības, kuras patiešām mūs vieno. Es vēlos justies, ka es neesmu viens Latvijā. Ka nepieciešamības gadījumā valsts par pani pastāvēs. Un ir svarīgi, lai Latvija parāda savu stāju, citādi priekš kam mēs te visi kopā esam? Priekš kam šī pase? Un tādēļ Levitam ir jāparāda, ka mēs cīnāmies. Mēs ne vienmēr varam uzvarēt, taču ir jācīnās," paziņoja Rozenvalds.

Флаг Дании - Sputnik Latvija
Dānija atlikusi Kristīnes Misānes izdošanu

Aptuveni 20 cilvēki vakar ieradās protesta akcijā pie Rīgas pils, savukārt petīciju par Misānes aizsardzību portālā Change.org vakar jau bija parakstījuši 25 tūkstoši cilvēku.

Vakar Latvijas prezidents Egils Levits tikās ar atbildīgo iestāžu pārstāvjiem. Viņš uzsvēra, ka situācija ar Misāni ir lielākoties juridisks, bet tajā pašā laikā arī humanitārs jautājums, tādēļ pilsoņu aktivitātei, tostarp petīcijām Internetā, ir liela nozīme.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš paziņoja, ka valdība aizstāvēs katru Latvijas pilsoni jebkurā pasaules malā. Pēc viņa sacītā, Ministru kabinets jau veicis ne mazums pūļu šī jautājuma atrisināšanai, sevišķi Ārlietu ministrija.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs aicināja Latvijas valdību vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā, lai apturētu Misānes izdošanu.

​"Ņemot vērā to, ka 14.02. ir izsmeltas Dānijā noteiktās nacionālās tiesiskās procedūras K. Misānes lietā, @arlietas (Latvijas Ārlietu ministrija -Sputnik) rosinās valdību vērsties ar prasību Eiropas Cilvēktiesību tiesā, kā arī noteikt pagaidu noregulējumu- izdošanas aizliegumu, līdz lietas izskatīšanai," uzrakstīja viņš savā Twitter lapā.

Ziņu lente
0