Prognoze: pēc 40 gadiem darbspējīgo iedzīvotāju skaits Latvijā saruks par 40%

CC0 / pxhere / Рука пожилой женщины
Рука пожилой женщины - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valstu sarakstā ar ātrāko iedzīvotāju vecumā no 20 līdz 64 gadiem skaita samazināšanās tempu Latvija ieņem trešo vietu.

RĪGA, 16. februāris – Sputnik. Ap 2060. gadu Latvijas iedzīvotāju skaits vecumā no 20 līdz 64 gadiem samazināsies par aptuveni 40%, raksta Tvnet.lv ar atsauci uz Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) ekspertu prognozi.

Saskaņā ar Pensions at a Glance 2019 pētījumu, šāda tendence ir raksturīga visām ESAO dalībvalstīm, un ap 2060. gadu darbspējas vecuma iedzīvotāju skaits vidēji samazināsies par 10%.

Taču Latvijā šis process notiek straujāk, atzīst pētnieki: valstu sarakstā ar ātrāko iedzīvotāju skaita samazināšanās tempu vecumā no 20 līdz 64 gadiem Latvija ieņem trešo vietu.

Ветряные электростанции - Sputnik Latvija
Eksperts: "zaļās" enerģētikas labad Latvija ierasti upurēs pensijas

Eksperti atzīmē, ka šāda ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita samazināšanās tendence novedīs pie pensionāru skaita pieauguma, kas savukārt radīs draudus pašai pensiju sistēmai.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka, saskaņā ar likumu "Par valsts pensijām", no 2020. gada pensionēšanās vecums Latvijā tiek paaugstināts vēl par trim mēnešiem. Tagad tas sastāda 63 gadus un deviņus mēnešus ar nosacījumu, ka darbinieka apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par 15 gadiem.

Ja apdrošināšanas stāžs sasniedz 30 gadus, darbiniekam ir tiesības iziet pensijā pirms norādītā termiņa – divus gadus pirms kopējā pensionēšanās vecuma sasniegšanas. Tas nozīmē, ka šogad pirmstermiņa pensijā var iziet tie, kam paliek 61 gads un deviņi mēneši.

Saskaņā ar likumā noteikto, pensionēšanās vecums Latvijā tiek paaugstināts par trim mēnešiem katru gadu kopš 2014. gada līdz brīdim, kamēr 2025. gadā tas sasniegs 65. gadus.

Ziņu lente
0