Eksperts paskaidroja, kāpēc Latvija vēl nav zaudējusi Krievijas tranzītu

© Sputnik / Александр НатрускинАналитик Центра общественно-политических исследований "Русская Балтика" Александр Носович
Аналитик Центра общественно-политических исследований Русская Балтика Александр Носович - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā un Lietuvā saasināsies cīņa par Baltkrievijas tranzītu, tiklīdz Krievija pilnībā novirzīs savas kravas uz iekšzemes ostām Baltijas jūrā.

RĪGA, 12. februāris – Sputnik. Rīgas ostas kravu apgrozījums 2020.gada janvārī sarucis par 25% salīdzinājumā ar pagājušā gada janvāri un sastādījis 2,13 miljonus tonnu, pie tam ogļu pārkraušana samazinājusies 2,6 reizes, beramkravu – par 33,1%.

Kravu apgrozījuma sarukums Latvijas ostās neies mazumā, jo Krievija joprojām attīsta savu ostu infrastruktūru Baltijas jūrā, sarunā ar Sputnik Latvija norādīja politikas analītiķis, ekonomists Aleksandrs Nosovičs.

"Ja Latvija vēl nav zaudējusi Krievijas tranzītu līdz galam, tas ir saistīts, pirmkārt, ar Krievijas likumdošanas nepilnībām, kas atsevišķiem kravu pārvadātājiem vēl liek sadarboties ar Baltijas ostām. Otrkārt, nav pabeigta Krievijas ostu infrastruktūra, piemēram, Ustjlugā," paskaidroja Nosovičs.

Analītiķis atgādināja, ka Ustjlugas ostas ekspluatāciju ar pilnu jaudu plānots sākt 2023.gadā.

"Vienlaikus sagaidāma arī Krievijas kravu pilnīga aiziešana no Baltijas valstu ostām. Jebkurā gadījumā, Krievijas valdība ir nospraudusi tādu uzdevumu lielākajiem pārvadātājiem. Kad Krievija pilnībā aizvedīs savas kravas, saasināsies triju Baltijas valstu ostu konkurence par visām alternatīvajām kravu plūsmām, savukārt Lietuvas un Latvijas cīņa par Baltkrievijas tranzītu kļūs vēl skarbāka," secināja Nosovičs.

Iepriekš vēstīts, ka Rīgas ostas kravu apgrozījums 2019.gadā sastādīja 32,7 miljonus tonnu – par 10,1% mazāk nekā gadu iepriekš. Kravu pārkraušanas apjoms Krievijas ostās Baltijas baseinā 11 mēnešu laikā pieaudzis par 5,1% - līdz 235,8 miljoniem tonnu.

Носович объяснил, почему Латвия пока еще не лишилась российского транзита
Ziņu lente
0