Vai jācieš būs autovadītājiem? Autostāvvietu īpašnieki neuzstādīja jaunos kases aparātus

© Foto : Vilniaus miesto savivaldybėПарковка для автомобилей
Парковка для автомобилей - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jebkurā brīdī uzņēmumu esošie kases aparāti, kuri nepaspēja tos nomainīt pret jauniem atbilstoši jaunajām prasībām, var tikt izslēgti no reģistra; daudziem tas kļūs par darba izbeigšanu, uzsver VID.

RĪGA, 10. februāris – Sputnik. Pēdējo brīdinājumu no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) saņēma uzņēmumi, kuri joprojām nav uzstādījuši jaunajām prasībām atbilstošus kases aparātus, vēsta "MK Latvija". Līdz jauno izmaiņu stāšanās spēkā atliek vien 14 dienas.

Šīs izmaiņas notiek jaunas reformas ietvaros, kas skar kases aparātus. Vērts atzīmēt, ka eksperti pretrunīgi vērtē šo iniciatīvu, un tā jau ir krietni ievilkusies. Patlaban bez jauniem kases aparātiem paliek firmas, kuras nodarbojas ar autostāvvietām.

Чашка кофе и кассовые чеки - Sputnik Latvija
Reģistrē pa 100 čekiem: kā Latvijas VID attiecas pret kaislīgiem loterijas spēlētājiem

Apdraudēti ir lielie autostāvvietu tīkli, jo kases aparātu uzstādīšana un pielāgošana Latvijā spēkā esošajām specifiskajām prasībām ir ļoti dārga. Taču citu variantu autostāvvietu īpašniekiem praktiski nav. Viena no šādām izejām ir pirkt šādas ierīces pie viena no diviem Latvijas ražotājiem, kuri pie tam paši piedalās autostāvvietu biznesā. Neviens pasaules mēroga biļešu automātu ražotājs nevēlas sertificēt savas iekārtas Latvijā.

"Piecpadsmit dienu laikā mums ir jāiztērē 7% no mūsu gada apgrozījuma. Turklāt mēs arī VID esam vairākkārt rakstījuši, ka piecpadsmit dienu laikā to nav iespējams izdarīt. Mums pieejamie vietējie biļešu automātu ražotāji tādus automātus ražo četras līdz divpadsmit nedēļas. To mēs arī rakstījām. Pašlaik mēs esam joprojām pārrunu stadijā ar ražotājiem un mums nav citas iespējas, kā iegādāties automātus," paziņoja "Cityparks Latvija" valdes loceklis Māris Priednieks.

Kompānijā tomēr cer, ka trīs četru nedēļu laikā viņiem tomēr parādīsies pirmie nepieciešamie aparāti. Kopā viņiem ir jāaprīko 67 stāvvietas sešās Latvijas pilsētās.

Терминал для безналичной оплаты - Sputnik Latvija
VID atklāja vietas, kur jāiepērkas, lai noteikti laimētu čeku loterijā

Savukārt Europark negrasās viegli padoties un pirkt tikai vietējo ražotāju produkciju, un, lai turpinātu savu darbu, izmantojot esošās iekārtas, vērsīsies Finanšu ministrijā un Konkurences padomē.

Ja VID izslēgs uzņēmuma iekārtas no reģistra, iespējams, automobiļi, kuri tiks novietoti autostāvvietā, kas aprīkota ar nolaižamu barjeru, nevarēs no tās izbraukt. Pagaidu risinājuma kārtā Europark var ieviest sistēmu, kurā par stāvvietu varēs norēķināties tikai ar Mobilly ierīci. Vēl viens variants ir atgriezt būdiņas, kurās apsargam varēs samaksāt skaidrā naudā.

Vērts atzīmēt, ka reformas mērķis ir, lai nākotnē neļautu uzņēmumiem veikt manipulācijas ar finanšu datiem un krāpties ar nodokļiem. Pēdējā gada laikā tiem bija jānomaina 47 tūkstoši veco kases aparātu pret jauniem – mūsdienu parauga kases aparātiem.

Ziņu lente
0