"Spļāviens sejā Latvijai": Dānija grasās izdot arestēto latvieti DĀR

© Sputnik / Иван Руднев / Pāriet pie mediju bankasОхранный периметр тюрьмы
Охранный периметр тюрьмы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Latvijas pilsoni Kristīni Misāni izdos DĀR, tas liks apšaubīt likuma augstāko varu Eiropas Savienības teritorijā un liks saprast citiem ES valstu pilsoņiem, ka garantiju viņu drošībai nepastāv, sacīja Dānijā arestētās latvietes māsa.

RĪGA, 9. februāris – Sputnik. Notikumi, kas šobrīd izvēršas "spļāvienā sejā Latvijai", sākās 2011. gadā, kad Latvijas pilsone Kristīne Misāne iepazinās ar DĀR pilsoni. Pēc četru gadu attiecībām viņiem piedzima meita. Savukārt pēc dažiem gadiem vīrietis sāka nežēlīgi izturēties pret Misāni un bērniem.

Насилие - Sputnik Latvija
"Līdzvērtīgi nāves spriedumam": Latvijas pilsonei draud 15 gadi cietumsoda Dienvidāfrikā

Bailēs par savu un bērnu drošību Misāne 2018. gadā atgriezās Latvijā. 2018. gada decembrī viņa devās darba braucienā uz Mozambiku ar pārsēšanos Kopenhāgenā, taču viņu aizturēja Dānijas lidostā, jo viņa atradās Interpola meklēšanā pēc DĀR pieprasījuma par bērna nolaupīšanu. Šobrīd Misāne atrodas apcietinājumā Dānijā.

Janvārī Dānijas tiesa nolēma paturēt Misāni apcietinājumā. Savukārt 12. februārī bija ieplānota Dānijas apgabaltiesas sēde saistībā ar jautājumu par sievietes atbrīvošanu uz tā pamata, ka viņa, iespējams, jau ir izcietusi savu sodu.

Taču kļuvis zināms, ka Dānijas prokuratūra cenšas izdot Misāni Dienvidāfrikas Republikai (DĀR) kriminālvajāšanas uzsākšanai vēl pirmstiesas sēdes, raksta Mixnews.lv.

"Tas ir spļāviens sejā gan Misānei, gan Latvijai, parādot, ka Dānijas ģenerālprokuratūras skatījumā Latvijas valsts iedzīvotāji nav ES pilsoņi, kuru tiesības jāaizsargā," paziņo Misānes pārstāvji, runājot par Dānijas nolūku izdot viņu 48 stundas pirmstiesas sēdes.

Pati Misāne protesta kārtā uzsākusi bada streiku.

Sievietes māsu Mārīti Batraku šokē Dānijas prokuratūras darbības. Viņasprāt, Dānijai loģiskāk būtu sadarboties šajā jautājumā ar Latviju, nevis ar DĀR, un novērst ES pilsones izdošanu.

Президент Латвии Эгилс Левитс  - Sputnik Latvija
Levits apsprieda Misānes lietu ar DĀR ĀM vadītāju

Atgādināsim, ka Dāniju Misānes jautājumā jau apmeklējis Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš. Arī Saeimas Juridiskā komisija apsprieda likumprojektu pret Misānes izdošanu DĀR.

Ja sievieti tomēr izdos DĀR, kur viņas rīcību traktē kā "bērna nolaupīšanu", tad viņai tur draud 15 gadu cietumsods.

Misānes māsa atzīmēja, ka, ja tas notiks, tad ES dalībvalstu iedzīvotāji vairs nevarēsies justies drošībā un nevarēs būt pārliecināti par likuma augstāko varu Eiropas Savienības teritorijā.

Ziņu lente
0