Kratīšanas un aresti Rīgā: vētraina gatavošanās mēra nomaiņai

© Valsts policijaПолицейский автомобиль
Полицейский автомобиль - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kratīšana uzņēmumos "Baltijas mediju alianse", "Rīgas namu pārvaldnieks" un Rīgas Tūrisma attīstības birojā, iespējams, ir "Saskaņas" politiskā spiediena mēģinājums – partija cenšas panākt Rīgas mēra Oļega Burova atstādināšanu.

RĪGA, 5. februāris — Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Pirms balsojuma par neuzticības izteikšanu Rīgas mēram Oļegam Burovam atmosfēra ar domi saistītos (un ne īpaši saistītos) uzņēmumos joprojām sakaitējas.

Vakar vakarā LTV7 ziņu dienests vēstīja, ka Valsts drošības dienests veicis operatīvos pasākumus uzņēmumā "Baltijas mediju alianse", kas citu starpā pārstāv arī "Pirmo Baltijas kanālu" un avīzi "MK Latvija".

Березы зимой - Sputnik Latvija
Politika
Reizniece-Ozola: strīds VDD ēkas dēļ – priekšvēlēšanu kampaņas elements

Nekādi komentāri nav sniegti, turklāt kratīšanas saikne ar notikumiem pašvaldībā ir ļoti trausla, ja neņemam vērā, ka minētie televīzijas un drukātie resursi ir visai populāri politiķu vidū pirms vēlēšanām.

Savukārt 31.janvārī ierosinātajā "Rīgas namu pārvaldnieka" (RNP) lietā aizturēti jau pieci uzņemuma darbinieki, patlavan tiek noskaidrota viņu loma iespējamā likumpārkāpuma shēmā.

Kriminālprocesa ietvaros tika arestēti divi cilvēki, tostarp firmas "Liftu alianse" īpašnieks Igors Babkins. Iespējams, kriminālprocess saistīts ar konkursu, ko RNP organizēja 2018.gada beigās par tiesībām veikt liftu apkalpošanu Rīgas pašvaldībā.

RTAB apmeklēja KNAB

Vakar noskaidrojās arī tas, ka Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) valdes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā jautājumā par iespējamu dokumentu viltošanu, par ko viņs tur aizdomās RTAB valdes locekli Ievu Lasmani, Latvijas restorānu biedrības prezidentu un RTAB valdes locekli Jāni Jenzi un pat Rīgas mēru Oļegu Burovu.

Iepriekš KNAB veica kratīšanu RTAB 2019.gada maijā, kad tika aizturēta biroja valdes locekle Vita Jermoloviča un biroja vadītāja Inguna Priedīte. Vēlāk abi valdes locekļi paziņoja par atkāpšanos no amata.

RTAB vadītājs Guntars Grīnvalds paziņoja, ka jau vairākus mēnešus kopš iecelšanas amatā sajutis spiedienu, piemēram, jautājumā par biroja bijušās vadītājs Vitas Jermolovičas atgriešanos amatā, pret ko viņš iebildis. Grīnvalds pastāstīja, ja jau pāris mēnešus vēlāk citi valdes locekļi mēģinājuši savest kārtībā lietas, viltojot dokumentus un norādot atpakaļejošus datumus. Grīnvalds uzskata, ka lietā iejaukts Rīgas mērs un viņa birojs. Viņš atklāja, ka šī iemesla dēļ janvāra vidū vērsies KNAB un iesniedzis dokumentus, kas apstiprina viņa vārdus.

Лифт - Sputnik Latvija
Politika
Liftu lieta: krimināls ar politisku nokrāsu

Pirms KNAB darbinieku vizītes RTAB notika akcionāru sapulce, kas apstiprināja jaunu valdi. Tajā darbu sāka tagadējā Kultūras ministrijas parlamentārā sekretāre Eva Juhņēviča. RTAB valdes priekšsēdētāja postenī apstiprināts Jānis Jenzis, savukārt G.Grīnvalds no amata atstādināts.

No pirmā acu uzmetiena šķiet, ka minētās epidodes savā starpā  nav saistītas. Tomēr Pirmais Baltijas kanāls jau ilgus gadus ir svarīgs partijas "Saskaņa" informatīvais partneris. Savulaik ar šo partiju bija saistīts arī uzņēmums "Rīgas namu pārvaldnieks". Par RTAB stāstīts jau iepriekš.

Vai tas ir politiskā spiediena mēginājums ar likumsargu palīdzību? Tieši "Saskaņa" patlaban ir Oļega Burova atkāpšanās galvenais iniciators.

Laiks rādīs, vai pastāv saikne starp visiem šiem notikumiem, taču cīņa par ietekmes sfērām pašvaldībā ir acīmredzama.

Ziņu lente
0